První zahraniční cesta Raúla Castra vedla do Venezuely

Havana/Caracas - Kubánský vůdce Raúl Castro dnes přiletěl do  Venezuely, aby jednal se svým protějškem Hugem Chávezem o spolupráci obou zemí v době celosvětové hospodářské krize. Rozhovory se týkají především kubánského nákupu venezuelské ropy za zvýhodněné ceny a více než 300 společných projektů v oboru lékařství, vzdělávání, kultury a sportu. Jde o vůbec první zahraniční cestu Raúla Castra ve funkci šéfa státu. Na mezinárodní scéně se osobně objevuje poprvé od doby, co mu jeho bratr Fidel v červenci 2006 předal moc nad komunistickým ostrovem.

Na ropu bohatá Venezuela se pro Kubu stala životně důležitým dodavatelem energií a obchodním partnerem poté, co zkolaboval její někdejší patron, bývalý Sovětský svaz. Havana ale podle agentury Reuters začala s diverzifikací svého obchodu a snaží se uzavírat obchodní dohody s Brazílii, Čínou a Ruskem.

Venezuela, člen Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), dodává na Kubu zhruba 92.000 barelů ropy denně. Havana na oplátku zajišťuje lékařské služby ve venezuelských slumech. Kromě praktických jednání má Castrova návštěva Venezuely také symbolický význam. Oba prezidenti chtějí poukázat na úzké vztahy mezi státy, které spojuje především odmítání kapitalismu a averze vůči vládě amerického prezidenta George Bushe.

Castro poletí z Venezuely na summit do Brazílie 

Castro, který po příletu do Caracasu položil květiny k soše latinskoamerického hrdiny boje za nezávislost Simóna Bolívara, se ve venezuelské metropoli zdrží jen několik hodin. Z Caracasu by měl podle venezuelských médií ještě dnes odcestovat do Brazílie, kde se v úterý zúčastní regionálního summitu.