Prožila jsem peklo, popsala svůj únos Hamásem propuštěná žena

Propuštěná rukojmí Hamásu popsala svůj únos (zdroj: ČT24)

Nic nepomohlo, ani plot za 2,5 miliardy šekelů (14,3 miliardy korun), vypověděla o svém únosu Hamásem propuštěná zajatkyně Jocheved Lifšicová. Teroristé podle ní nedělali rozdíl mezi mladými a starými, při útoku na kibuc ubíjeli i ženy a některé unesli. Pětaosmdesátiletá žena skončila v rozsáhlé síti tunelů, kde se jí dostalo i lékařské péče, protože bojovníci Hamásu se báli, aby neonemocněla. Prožila jsem peklo, řekla médiím zajatkyně.

Teroristé se podle Lifšicové zmocnili celého kibucu. Ji samotnou naložili na motorku a odvezli. „Když jsem ležela na motorce, měla jsem na jedné straně nohy, na druhé tělo a dostávala jsem rány po cestě. Sice mi nezlomili žebra, ale část mi velice pohmoždili, a tak jsem nemohla dýchat,“ popsala.

Po příjezdu k plotu, který měl izraelské kibucy chránit, jeho část bojovníci Hamásu vyhodili do povětří a rukojmí zavlekli do sítě tunelů. Lifšicová vypověděla, že pětici zajatých ujišťovali, že jim neprovedou nic zlého. Do podzemí za unesenými přišel i lékař, protože se teroristé báli, aby rukojmí neonemocněli. Každého hlídal jeden bojovník Hamásu, mluvili s námi, ale nesměli jsme se bavit o politice, řekla mimo jiné Lifšicová.

Organizátory tiskové konference s propuštěnou zajatkyní Hamásu kritizují některá izraelská média. Veřejnoprávní stanice Kan brífink označila za chybu, protože mimo jiné na základě slov o lékaři nyní mezinárodní média píší o „laskavé péči Hamásu o rukojmí“. Eddie Rothstein píšící do deníku Israel Hajom označil tiskovou konferenci za „propagandistické vítězství Hamásu“.

Deník The Guardian v úterý také napsal, že Lifšicová se při propouštění otočila k maskovanému členovi Hamásu, jemuž podala ruku, a řekla „šalom“, což je hebrejský pozdrav a v překladu to znamená mír.

Lifšicová s manželem, který je stále únosci zadržován, v minulosti přitom pomáhali Palestincům z Pásma Gazy, řekl jejich vnuk agentuře Reuters. „Jsou to lidskoprávní aktivisté, míroví aktivisté,“ zdůraznil Daniel Lifšic. „Více než dekádu se starali o nemocné Palestince z Gazy a každý týden je vozili z přechodu Erez do nemocnic v Izraeli na léčbu různých nemocí, včetně rakoviny,“ dodal.