Přijměte výsledky voleb a začněte jednat, vyzval Puigdemont španělského premiéra

Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont vyzval předsedu španělské vlády Mariana Rajoye, aby přijal výsledky nedávných regionálních voleb v Katalánsku, v nichž získaly většinu křesel v parlamentu separatistické strany. Katalánský expremiér vyzval Madrid k politickému jednání i k tomu, aby umožnil návrat jeho „legitimní“ regionální vlády k moci.

„Hlasovací urny promluvily, demokracie promluvila, každý měl možnost se vyjádřit. Na co Rajoy čeká, aby přijal výsledky?“ ptal se v přenosu z Bruselu Puigdemont.

Volby do katalánského regionálního parlamentu vyhráli 21. prosince separatisté. V 135členném zákonodárném sboru obsadí 70 křesel. Většinu ale získali jen díky přepočtu hlasů, který zvýhodňuje venkovské regiony. Ve skutečnosti dostaly separatistické strany jen 47,5 procenta hlasů. Nejvíce voličů podpořilo promadridskou stranu Ciutadans. Puigdemontova koalice Společně pro Katalánsko (JxCat) skončila až na druhém místě.

Podle nejnovějšího prohlášení expředsedy katalánské vlády obyvatelé španělského regionu minulý týden při hlasování ukázali, že jsou demokraticky zralí, a vysloužili si právo, aby se jejich země stala samostatnou republikou. Premiéra Rajoye vyzval, aby začal „politicky jednat“ se zástupci separatistických stran.

Carles Puigdemont je v Bruselu od konce října. Utekl tam poté, co ho španělská prokuratura, stejně jako celou Madridem sesazenou katalánskou vládu, obvinila ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

Společně s Puigdemontem jsou v Belgii čtyři jeho exministři a všem hrozí, že po návratu do Španělska skončí ve vazbě. Bývalý vicepremiér Oriol Junqueras, předseda Republikánské levice Katalánska (ERC), další separatistické strany, která se dostala do parlamentu, je ve vazbě ve Španělsku.

Rajoy svolal tento týden ustavující schůzi nového katalánského parlamentu na 17. ledna. Že by se novým katalánským premiérem mohl stát právě Puigdemont, označil španělský premiér za absurdní.