Při nedostatku léků může pomoci výměna mezi státy, navrhla Evropská komise

Evropská komise představila sérii opatření, která mají pomoci členským státům vyhnout se nedostatku klíčových léků. Hlavní součástí balíčku je vytvoření dobrovolného mechanismu solidarity mezi státy, který umožní vyměňovat si zdravotnické zásoby. V úterý o tom informovala komisařka odpovědná za zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidisová. Cílem je podle ní nedopustit, aby nastala situace jako loni v zimě, kdy nebyly některé léky dostupné.

„Tento systém umožní členským státům upozornit na kritický nedostatek daného léku a ostatní zase budou moci naznačit, zda mají dostupné zásoby, které by mohly být přerozděleny,“ stojí v prohlášení Evropské komise.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) společně se státy EU rovněž sestavuje seznam kriticky důležitých léků, které jsou nejvíce nezbytné nebo u kterých hrozí, že jich bude nedostatek. Podle eurokomisařky by měl být dokument dokončen ještě letos, zahrnovat by měl sto až 350 přípravků.

V budoucnu by mělo nejspíše dojít i ke změně farmaceutické legislativy. Ta by výrobce léčiv zavazovala, aby předem informovali o jakémkoli potenciálním nedostatku a sdělili, jaké budou jejich další kroky.

Výpadky léků trpí i Česko

„Nedávný kritický nedostatek léků ukazuje, že pro řešení problémů s dodávkami i pro to, aby byly evropské dodavatelské řetězce z dlouhodobého hlediska odolnější, je třeba dále koordinovat potřebné kroky,“ píše Evropská komise ve svém prohlášení. Cílem úterního sdělení je „zmírňovat kritický nedostatek přípravků na úrovni EU a předcházet mu“. 

S výpadky léků má problém i Česká republika. Důvody jsou různé. U některých v posledních měsících chyběly účinné látky, jiným obaly. Vliv na nedostatek měl i zvýšený výskyt respiračních onemocnění.