Prezidentské volby v Chile vyhrál levicový politik Boric, bude nejmladší hlavou státu v historii země

Horizont ČT24: Nový prezident Chile (zdroj: ČT24)

Levicový politik Gabriel Boric bude novým chilským prezidentem. Po sečtení 99 procent hlasů vede ve druhém kole s výrazným náskokem 56 procent na republikánského kandidáta José Antonia Kasta. Boricův program, se kterým šel do voleb, slibuje posílení role státu zejména ve zdravotnictví a školství, mimo jiné chce odpustit dluhy vysokoškolákům, kteří si na své studium půjčili u bank.

V čele Chile skončí po svém druhém prezidentském období Sebastián Piňera a v březnu předá úřad Gabrielu Boricovi. Bude to výrazná politická obměna – po miliardáři bude prezidentem někdejší studentský vůdce a lídr levicové koalice Apruebo Dignidad. Navíc půjde i o změnu generační –⁠ dvaasedmdesátiletého Pinieru vystřídá šestatřicetiletý Boric, který bude historicky nejmladším chilským prezidentem.

Jeho oponent José Antonio Kast získal 44 procent hlasů, uznal volební porážku a Boricovi pogratuloval. Boric ve svém prvním povolebním projevu slíbil více sociálních práv a zároveň fiskální odpovědnost. „Budeme mít více sociálních práv, ale zároveň zůstaneme rozpočtově odpovědní,“ řekl.

I když je Boricovo vítězství v prezidentských volbách výrazné, v parlamentu tak jasné poměry nejsou. Jeho levicová koalice skončila ve volbách do obou komor až druhá za konzervativním uskupením, které reprezentoval Piniera.

Nový prezident se bude pokoušet prosadit posílení státu zejména ve zdravotnictví a školství. Navrhuje též daň pro nejbohatší či vyšší daně pro těžební společnosti. Někteří kritici mu vyčítají spojení s komunistickou stranou v rámci levicové aliance Apruebo Dignidad.

Jeho protivník hájil neoliberální ekonomický model z dob diktatury Augusta Pinocheta. Odmítá homosexuální sňatky, přestože je nedávno schválil parlament, a zaujímá tvrdý postoj vůči nelegální migraci.

Gabriel Boric se narodil 11. února 1986 v Punta Arenas. Jeho předci byli chorvatští emigranti, kteří se na přelomu 19. a 20. století v období zlaté horečky usadili v chilském regionu Magallanes, kde se živili těžbou zlata. Boricův otec pracoval jako chemický inženýr v chilské státní ropné společnosti ENAP.

Studoval právnickou fakultu na Chilské univerzitě. V letech 2011 až 2012 stál v čele federace univerzitních studentů a do roku 2016 byl členem studentského politického hnutí Autonomní levice.

Už od roku 2014 byl Boric poslancem za provincii Magallanes y Antártica Chielan, jež leží u Magalhaesova průlivu na jihu země. V prezidentské kampani 2021 musel rozptylovat obavy některých z toho, že na jeho vládu bude mít vliv komunistická strana.

Boric v prezidentské kampani slíbil „novou levici“, jež se bude lišit od té, která v zemi od pádu diktatury Augusta Pinocheta několikrát vládla. Naposledy to bylo do března 2018, kdy skončil mandát socialistické prezidentky Michelle Bacheletové. Syn Chorvata a Katalánky Boric tvrdí, že skoncuje s „neoliberální“ politikou, která sice přinesla zemi ekonomický růst, ale také zvětšila sociální nerovnost.

Právě rostoucí životní náklady přiměly tisíce Chilanů v roce 2019 k masovým demonstracím za sociální jistoty a větší roli státu zejména ve zdravotnictví a školství. Protesty vláda uklidnila zahájením změn penzijního systému a referendem, v němž Chilané rozhodli téměř 80 procenty hlasů, že chtějí novou ústavu.

Boric v kampani slíbil rovněž posílení ochrany životního prostředí a práv domorodců, v jeho programu je také zrušení soukromého důchodového systému, zvýšení daní či větší pomoc studentům, včetně odpuštění dluhů vysokoškolákům, kteří si na studium půjčili u bank.

Gabirel Boric
Zdroj: Reuters/Rodrigo Garrido