Před 15 lety začal Izrael vyklízet své osady v Gaze. Po většině z nich dnes zbyly jen ruiny a písek

Události: 15 let od vyklízení židovských osad v Gaze (zdroj: ČT24)

Přesně před 15 lety, v polovině srpna roku 2005, zahájil Izrael vyklízení svých osad a deseti tisíc jejich obyvatel z palestinské Gazy. Stažení se z území, které tou dobou okupoval čtyři desítky let, ale trvalý mír nepřineslo. O dva roky později ovládl území islamistický Hammás a krátce po sobě následovaly tři války. Na místě většiny bývalých izraelských osad jsou teď jen ruiny a písek.

„Vojáci přišli do našeho domu,“ popisuje své patnáct let staré trauma bývalý osadník z Gazy Ari Katz. „Samozřejmě jsme s nimi poseděli, snažili jsme se je přesvědčit, že to, co hodlají udělat, je špatné rozhodnutí. Pochopitelně to ale jejich postoj nezměnilo,“ říká.

Po deseti letech v provizorním ubytování teď Ari zapouští kořeny v nové vesnici v jižním Izraeli. „Jedno z pozitiv, které nás tady drží, je to, že jsme zůstali pohromadě s většinou našich bývalých sousedů. Osadníky z některých jiných vesnic poznamenal odchod z Gazy natolik, že se rozplynuli jako písek ve vzduchu,“ uvádí.

Původní Ariho osadu v Gaze teď nahradila obytná čtvrť, kterou nechal Palestincům postavit katarský emír. Jiné osady zase nahradil zábavní park nebo areál vysoké školy. „Každý, kdo by se sem dřív jen přiblížil, by byl zabit sionisty. Teď oblast slouží Palestincům jako akademický institut,“ říká vyučující na vysoké škole v Gaze Kamál al-Tahráví.

Na místě většiny bývalých izraelských osad jsou jen ruiny a písek, jako archeologické pozůstatky z prehistorie. V roce 2005 ale krok doprovázely silné emoce. „Nadešel den, kdy začneme ten nejtěžší a nejbolestivější krok: vyklizení našich osad,“ oznamoval tehdy předseda izraelské vlády Ariel Šaron.

Raketové útoky a izraelská blokáda

Odchod z Gazy v roce 2005 podporovalo asi šedesát procent Izraelců. Vyklízení ale neproběhlo zcela pokojně. Někteří osadníci totiž odmítali dobrovolně odejít, a někde tak vystěhovávání doprovázely potyčky.

Z vyklizených osad se tehdy ale Palestinci dlouho neradovali, brzy převzali moc nad Gazou islamisté z hnutí Hammás. Následovaly raketové útoky na židovský stát, izraelská blokáda a tři války, zrušení osad tak nakonec nepřineslo mír. Jen za poslední týden vypustily militantní skupiny z Gazy na Izrael stovku zápalných balonů.