Požár v Kalifornii se stále nedaří dostat pod kontrolu

Santa Barbara - Požár v kalifornském letovisku Santa Barbara na tichomořském pobřeží se hasičům stále nedaří dostat pod kontrolu. Plameny už sežehly kolem 75 domů. Oběti na životech zatím ale hlášeny nejsou. Za posledních 24 hodin se rozloha ohně zdvojnásobila, plameny již zachvátily 1 100 hektarů porostu. S ohněm bojuje 1 400 požárníků s pomocí speciálních vrtulníků. Deset z nich při své práci utrpělo zranění.

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger vyhlásil v postižené oblasti stav nouze. Již přes 13 tisíc lidí muselo opustit své domovy. Požár vypukl ve středu a k jeho šíření napomáhá nezvykle teplé a suché počasí, které doplňuje silný vítr.

„Chci všechny ujistit, že i když se potýkáme s finanční krizí, budeme mít dost peněz na boj s požáry. Je mi líto, že jimi lidé v Santa Barbaře trpí rok co rok. Je důležité, ukázat jim naši podporu,“ prohlásil Schwarzenegger.

Okolí města Santa Barbara, přezdívané americká riviéra, patří k oblíbeným letoviskům. Svá sídla tady má řada milionářů. Několik venkovských luxusních domů už plameny spálily. A postupují stále blíž k obydlené oblasti.

„Byly zničeny desítky domů. Probíhá evakuace. Třinácti a půl tisícům lidí jsme nařídili povinnou evakuaci, dalších 13 tisíc opustilo své domovy dobrovolně,“ informoval guvernér.

Hasičům se podařilo dostat pod kontrolu asi 10 procent požárů. Vyhráno ale zdaleka nemají. Práci jim komplikuje suché počasí a špatně přístupný terén. Plameny navíc rozdmýchával silný vítr. Ten se sice v noci utišil, meteorologové ale očekávají, že znovu zesílí.