Povodně: V Polsku první oběť, Slovensko z nejhoršího venku

Varšava/Bratislava - Záplavy na jihu Polska si údajně vyžádaly jeden lidský život. V tatranském středisku Zakopané je pohřešován třicetiletý turista z Katovic, který podle svědků opilý spadl do rozvodněného potoka. Polský server tvn24 uvedl, že jde pravděpodobně o jedinou smrtelnou oběť nynějších povodní v zemi. Velká voda si už dříve vzala dva životy na Slovensku, kde se situace uklidňuje.

„Mluví se o tom, že jsou to největší škody od 30. let minulého století. Rozvodnily se prakticky všechny toky, z malých horských potoků se staly obrovské řeky,“ informoval o situaci na jihu Polska zpravodaj Martin Dorazín. Hladina vody v horních částech rozvodněných toků podle krakovského krizového štábu pomalu začíná klesat, ale naopak na dolních tocích hladina stoupá.

V noci na dnešek se přes Polsko přehnaly prudké bouřky doprovázené vichrem a silnými srážkami. Předpověď počasí varuje před dalšími dešti. Vichr během nočních bouřek strhával elektrické vedení a vyvracel stromy, které blokují silnice.

V horských regionech byl vyhlášen povodňový poplach. Řeka San se u Sanoku vylévá z koryta. Bez pitné vody je obec Nowa Biala v Malopolsku, kde rozvodněná řeka kromě mostů poškodila i vodovod.

Slovensko: Začíná obnova normálního života

Už ve středu si dva životy vyžádaly i povodně na východě Slovenska, kde se dva sourozenci, bratr a sestra, přes varování snažili zachránit svůj majetek. Podle posledních informací se ale situace na Slovensku uklidňuje. „Dá se říct, že jsme z toho nejhoršího venku,“ uvedl Robert Kaliňák, ministr vnitra SR.

Nejhorší situace je v okresech Bardejov a Stará Ľubovňa, nejhůře postiženou obcí je Čirč nedaleko Staré Ľubovňy na slovensko-polském pomezí. První fáze záchranných operací proběhla podle Kaliňáka v podstatě velmi dobře a nyní se na Slovensku připravují na obnovu normálního života, především v Bardejovském okrese.

Běžný život by měl být obnoven do několika dnů až týdnů. Škody se odhadují v řádu několika stovek milionů korun.