Pověření k sestavení nové slovenské vlády získal Matovič. Chce koalici čtyř stran s ústavní většinou

Předseda slovenského hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič dostal pověření od prezidentky Zuzany Čaputové k sestavení vlády. OĽaNO přesvědčivě vyhrálo sobotní volby a Matovič nyní usiluje o koalici čtyř stran, která by měla ústavní většinu v parlamentu. Její vytvoření zatím ale není jisté, třenice vyvolaly někdejší kontakty šéfa jednoho z uskupení s problematickými osobami a také jeho programové priority.

Samotné pověření sestavením vlády ještě neznamená, že se Matovič stane premiérem. Udělení mandátu od hlavy státu na složení vlády je na Slovensku politickou tradicí, která nemá oporu v ústavě.

Prezidentka uvedla, že tak učinila i proto, že OĽaNO zvítězilo ve volbách. „Zároveň na základě toho, že jsem se setkala s lídry stran, které budou chtít tvořit vládní koalici,“ konstatovala.

„Případné nové seskupení, nová vláda, získala v těchto volbách velkou důvěru občanů a tomu odpovídající zodpovědnost. Věřím, že si všichni představitelé těchto stran uvědomují tíhu této zodpovědnosti. Potřebujeme v krátké době silnou legitimní a novou vládu,“ uvedla také.

Matovič uvedl, že chce sestavit nejlepší slovenskou vládu. „Patří se tento úkol přijmout. Udělám vše pro to, abychom měli vládu, na kterou budou učebnice dějepisu vzpomínat jako na nejlepší vládu,“ prohlásil šéf OĽaNO.

„Držte nám palce, paní prezidentko, aby se nám podařilo vnést naději do duší lidí. Aby měli jednou pocit, že Slovensko patří všem. Aby se lidé, kteří ze Slovenska utekli, neboť zde nedokázali žít, toužili na Slovensko vrátit,“ dodal Matovič.

Matovič: Třístrannou koalici radši s Kollárem než s Kiskou

Protikorupční protestní hnutí OĽaNO se ziskem 25 procent hlasů přesvědčivě vyhrálo parlamentní volby. Matovič k jednáním o vytvoření vlády pozval populistické hnutí Sme rodina, liberální stranu Sloboda a solidarita (SaS) a stranu Za ľudí bývalého prezidenta Andreje Kisky. Žádné z těchto uskupení nedosáhlo ve volbách dvouciferného výsledku.

První kolo jednání o vytvoření koalice poukázalo na rozpory mezi možnými koaličními partnery. Kiska se vyslovil pro vytvoření koalice bez hnutí Sme rodina podnikatele Borise Kollára, jehož plány na masivní výstavbu nájemních bytů státem zase za nereálné označil šéf SaS Richard Sulík.

Kiska, který je stíhán pro podezření z daňového deliktu, dříve v tomto týdnu hovořil o morálním kreditu představitelů státu. Média v této souvislosti zmínila Kollárovy někdejší kontakty se členy podsvětí. Sme rodina jako druhá nejsilnější formace v případné koalici chce obsadit křeslo šéfa sněmovny a důležité funkce ve vládě.

OĽaNO dokáže sestavit vládu s prostou většinou i se dvěma ze tří oslovených stran. Matovič řekl, že s ohledem na volební výsledky by taková koalice lépe fungovala bez Kiskovy strany než bez hnutí Sme rodina. Tříčlenná koalice OĽaNO, SaS a Za ľudí by měla ve sněmovně většinu jen tří hlasů, zatímco sestava OĽaNO, SaS a Sme rodina až osmi hlasů. Kiskova strana bude ve čtvrtek rozhodovat o tom, zda vstoupí do oficiálních jednání o vytvoření vlády.

Matovič má svérazný styl vystupování

Šestačtyřicetiletý Matovič, který zbohatl na vydávání regionálních inzertních novin, vstoupil do politiky v roce 2010. Tehdy se dostal do sněmovny na kandidátní listině SaS. Později založil OĽaNO a stal se známý svým stylem politiky, který často čelil kritice.

V předvolební kampani uspěl i s heslem o potřebě porazit mafii, ke které přirovnával dosud nejsilnější vládní stranu Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica. Dlouholetá dominance Smeru-SD ve slovenské politice jeho porážkou v posledních volbách skončila a sociální demokraté míří do opozice.