Postkomunisté asi vyhráli volby v Durynsku. Třicet let po pádu Berlínské zdi

Události: Volby v Durynsku (zdroj: ČT24)

Obyvatelé východoněmeckého spolkového státu Durynsko zvolili nový zemský parlament. Podle průzkumu televize ARD u volebních místností zvítězila Levice s 31 procenty. Za ní skončila protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) s 23,5 a křesťanská demokracie (CDU) kancléřky Angely Merkelové s 21,8 procenty hlasů. CDU v předchozích volbách zvítězila, skončila však nakonec v opozici. Do sněmu se zřejmě dostaly s velkým odstupem ještě tři strany.

Na čtvrtém místě se podle odhadu ARD umístili sociální demokraté (SPD) s 8,2, na pátém Zelení s 5,1 a na šestém svobodní (FDP) s pěti procenty hlasů. Volební místnosti v Erfurtu, Výmaru i dalších durynských městech se uzavřely v šest večer.

Pokud se odhady doplněné o průběžné výsledky potvrdí, ztratí současná durynská vláda Levice, sociální demokracie (SPD) a Zelených většinu. Nová koalice se bude rodit jen těžko.

Pro Levici populárního ministerského předsedy Boda Ramelowa, s jehož prací je spokojeno 70 procent obyvatel, by výsledek představoval nejen dosavadní maximum v Durynsku, ale také v jakýchkoli zemských volbách.

Strana vznikla v roce 2007 sloučením postkomunistické Sjednocené socialistické strany Německa, která pod sovětským dohledem vládla bývalému Východnímu Německu, a odpadlíků od sociální demokracie. Bylo by to také poprvé, kdy by Levice v Durynsku vyhrála.

Hlasování se podle odhadů zúčastnilo 65,5 procenta voličů. Za rozhodující téma nejčastěji označovali platy a důchody (18 procent), sociální zabezpečení (16 procent) a vzdělání (16 procent).

Největší nárůst hlásí AfD vedená představitelem radikálního proudu ve straně Björnem Höckem. Ten na sebe upozornil řadou kontroverzních výroků, včetně těch kritických k památníku holocaustu v centru Berlína. „V duši Němců je zakořeněná touha po historické osobnosti, která zahojí naše rány, překlene naši roztříštěnost a udělá zase pořádek,“ říká například ve filmu Nevstoupíš dvakrát do téže řeky z roku 2018. 

Mírně posílily i strany Levice a FDP. Naopak od CDU a SPD voliči odešli.

V menší spolkové zemi, která má jen 2,1 milionu obyvatel, dosud vládne koalice Levice s SPD a Zelenými. Ta nyní zřejmě přišla o většinu hlasů v zemském parlamentu. Skládání nové koalice bude pravděpodobně velmi složité vzhledem k tomu, že žádná ze stran nechce vládnout s AfD. Strany CDU i FDP vylučují také koalici s Levicí.