Polský premiér zrušil cestu na setkání V4 v Jeruzalémě. Kvůli Netanjahuovu vyjádření?

Polský premiér Mateusz Morawiecki zrušil cestu do Jeruzaléma, na summitu visegrádské čtyřky s Izraelem jej zastoupí šéf diplomacie Jacek Czaputowicz. Oznámil to portál wpolityce.pl, podle kterého o tom Morawiecki telefonicky vyrozuměl izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

O zrušení Morawieckého cesty se spekulovalo od chvíle, co byla zveřejněna zřejmě chybná interpretace Netanjahuova vyjádření během schůzky o Blízkém východu koncem týdne ve Varšavě, z níž vyznělo, že Poláci jako národ za druhé světové války pomáhali nacistům zabíjet Židy.

To, že by Netanjahu polský národ obviňoval z podílu na holocaustu, ale popřela velvyslankyně Izraele ve Varšavě. Popřel to i úřad izraelského premiéra.

Předseda izraelské vlády, který se v minulých dnech ve Varšavě účastnil konference o Blízkém východě, se podle serveru Haarec vyjadřoval v souvislosti s diplomatickou krizí, kterou nedávno vyvolal polský zákon hrozící až tříletým vězením za připisování spoluviny polskému národu za nacistické zločiny.

Blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek: Šlo o nedorozumění (zdroj: ČT24)

Kvůli pobouření Izraele a USA byly tresty nakonec ze zákona vypuštěny a Netanjahu ve Varšavě prý uvedl, že neví o nikom, kdo by byl souzen za tvrzení, že Poláci spolupracovali s nacisty.