Pokud budu uvězněn, může to být pro Američany bod zlomu, uvedl Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl v neděli ve vysílání stanice Fox News, že by přijal případný trest domácího vězení či pobytu za mřížemi. Dodal ale, že veřejnost by to nejspíš nepochopila a mohlo by se to stát zlomovým okamžikem. O tom, co by mohlo poté nastat, už Trump nehovořil, napsala agentura Reuters.

Rozsudek uvrhl Spojené státy do neprobádané oblasti před prezidentskými volbami, které se budou konat začátkem listopadu a v nichž se republikánský kandidát Trump pokusí získat Bílý dům zpět od demokratického prezidenta Joea Bidena.

Exprezident v první reakci ve čtvrtek uvedl, že je nevinný a bude bojovat až do konce. Dodal, že opravdový verdikt padne až 5. listopadu, kdy se budou konat prezidentské volby. Proces označil za nespravedlivý a kritizoval soudce. Avizoval, že se odvolá.

Dvanáctičlenná porota ve čtvrtek shledala Trumpa vinným ve všech 34 bodech obžaloby z falšování finančních záznamů v souvislosti s platbami pornoherečce Stephanii Cliffordové, známé také jako Stormy Daniels, za mlčenlivost před volbami z roku 2016. Výši trestu soudce Juan Merchan oznámí 11. července.

Demokratický kongresman Adam Schiff v neděli ve vysílání stanice CNN uvedl, že „je zcela zjevné, že Donald Trump opět vyzývá k násilí“. Naproti tomu republikánský předseda Sněmovny reprezentantů a Trumpův spojenec Mike Johnson uvedl, že jakákoliv reakce musí být v mezích zákona. „Jsme stranou respektující vládu práva, chaos není konzervativní hodnotou. Musíme se bránit a budeme se bránit všemi prostředky. Ale budeme tak činit v mezích zákona,“ řekl Johnson stanici Fox News.

„Měl by být odsouzen k trestu ve vězení nebo k obecně prospěšným pracím,“ navrhla v neděli Cliffordová v rozhovoru s britským bulvárním deníkem Daily Mirror. Ideální by podle ní pro Trumpa byla práce v zařízení pro ženy, které by si z něj mohly dělat boxovací pytel, píše agentura AFP. Trumpovu manželku Melanii vyzvala Cliffordová, aby exprezidenta opustila, protože je to podle ní odsouzený zločinec.