Podpora dvoustátního řešení izraelsko-palestinské otázky je na historickém dně

Události: Dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu má historicky nejnižší podporu (zdroj: ČT24)

Podpora dvoustátního řešení izraelsko-palestinského konfliktu se mezi oběma národy dostala na historické minimum. Ukazuje to nejnovější sociologický výzkum. Podle něj by s takovým řešením souhlasilo jen 43 procent dotázaných. Ještě před pár lety tomu přitom byla nakloněna nadpoloviční většina z nich.

„Za necelý měsíc to bude čtvrt století od slavného podání ruky mezi izraelským premiérem Jicchakem Rabinem a předsedou Organizace pro osvobození Palestiny Jásirem Arafatem. Jenže finální dohoda o tom, jak ukončit konflikt a kudy vést hranici mezi židovským a palestinským státem, stále není,“ připomíná patovou situaci blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle nejnovějšího výzkumu o to přestávají mít oba národy zájem, popřípadě ztrácejí víru, že se to může podařit. Velký propad nastal hlavně mezi Izraelci. 

„Nacházíme se pouhých deset kilometrů uvnitř Západního břehu Jordánu, ale z tohoto místa je vidět každý mrakodrap v aglomeraci Tel Avivu. Kdyby v těchto oblastech převzali vládu islamisté, jako se stalo v Gaze, jejich terčem by mohly být miliony Izraelců, hlavní dopravní tahy i letiště,“ vysvětluje Borek jeden z možných důvodů izraelské zdrženlivosti vůči vzniku palestinského státu.

Z palestinské perspektivy může být důvodem zdrženlivosti zase arabská čtvrť v Jeruzalémě, v jejímž centru vznikl nový židovský obytný komplex. „Už přes 50 let osidluje Izrael území, která si nárokují Palestinci,“ podotýká Borek.

Radikálnější Palestinci sní o tom, že Izrael jednou zmizí. Ti skeptičtější si začínají říkat, jestli náhodou nemizí sen o palestinské státnosti. Jednou z alternativ je mít pouze jeden stát, ve kterém budou Židé i Palestinci. „Jeden stát mezi Středozemním mořem a řekou Jordán, jedna suverenita, to by byl konec Izraele coby židovského státu, protože poměr národností je zhruba 50 na 50,“ říká šéfredaktor The Times of Israel David Horovitz.

Průzkum
Zdroj: The Palestinian-Israeli Pulse

„Pokud by to byl skutečný mír, tak by mohly vzniknout dva státy. Proč ne. Ale mír musí chtít i druhá strana,“ říká počítačový odborník Sagiv Kronenblat, který žije v židovské osadě Oranit na Západním břehu Jordánu.

„My věříme ve dva státy, pro Palestince a pro Izraelce. Ale myslím, že druhá strana nechce mír,“ říká zubní lékař Amin Sajfen, který žije v arabské čtvrti Východního Jeruzaléma.

Americký prezident Donald Trump chce letos zveřejnit mírový plán pro Blízký východ. Snahy o dohodu ale vyvíjeli všichni američtí prezidenti v posledním půlstoletí. Zatím marně.