Pekingská olympiáda začne bez japonské vládní delegace, i když se Tokio nepřipojilo k diplomatickému bojkotu

Ani japonští vrcholní politici nebudou na zimní olympiádě v Pekingu. Tokio se sice oficiálně nepřipojilo k diplomatickému bojkotu Her vedenému Spojenými státy, ale vláda se rozhodla, že svoji delegaci do Číny nevyšle. Tento krok pravděpodobně prohloubí napětí ve vztazích s Pekingem.

Japonský premiér Fumio Kišida již 16. prosince oznámil v parlamentu, že cestu na olympiádu  neplánuje. Nyní je jasné, že nedorazí ani žádný další zástupce vlády. „Japonsko se domnívá, že je důležité, aby Čína zajistila svobodu, respekt k základním lidským právům a k právnímu státu, což jsou univerzální hodnoty, které uznává mezinárodní společenství,“ uvedl vládní mluvčí Hirokazu Macuno.

Zcela bez japonských politiků přesto pekingská zimní olympiáda nebude. Přicestuje politička a předsedkyně organizačního výboru olympijských her 2020 v Tokiu Seiko Hašimotová a také prezident japonského olympijského výboru Jasuhiro Jamašita, upřesnil mluvčí.

Peking zatím reagoval velmi zdrženlivě. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí řekl, že se Čína těší, až uvítá olympijské funkcionáře a sportovce z Japonska. Ostatně Čína na letošní letní olympiádu do Tokia rovněž nevyslal vládní delegaci, ale pouze delegaci sportovní.

Agentura Reuters v této souvislosti píše, že otázka diplomatického bojkotu nadcházející olympiády je pro Japonsko velmi citlivá. Země je na jednu stranu spojencem USA, na druhé straně má úzké ekonomické vazby na Čínu. Čína je pro japonské firmy klíčovým výrobním centrem a odběratelem japonských aut i dalších výrobků.

Sportovci budou v Pekingu soutěžit od 4. do 20. února. Čína diplomatický bojkot ze strany USA, Británie, Kanady a Austrálie označila za „politickou pózu“. Ochránci lidských práv dlouhodobě kritizují Mezinárodní olympijský výbor za to, že Číně pořadatelství blížící se olympiády udělil, i když se stav lidských práv v této zemi od letních olympijských her v Pekingu v roce 2008 nijak nezlepšil.