Pandemie ve světě: Slovensko pozastavilo očkování AstraZenecou. Rakousko a Bavorsko se pootevřou

Slovensko pozastavilo očkování vakcínou AstraZeneca. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil vakcínu proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech i pro děti od 12 do 15 let. Indie ohlásila nejméně nových případů za poslední dva týdny. Rakousko a Bavorsko od středy obnoví malý pohraniční styk.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví o pozastavení očkování přípravkem AstraZeneca rozhodlo na základě informací tamního ústavu pro kontrolu léčiv, který uvedl, že příčina nedávného úmrtí sedmačtyřicetileté ženy pravděpodobně souvisela s očkováním zmíněnou vakcínou. Žena zemřela v souvislosti s krevními sraženinami v mozku. Genetické vyšetření u pacientky současně zjištilo poruchy srážlivosti krve.

„Ministerstvo zdravotnictví v tuto chvíli zvažuje vícero alternativ, jak budeme na Slovensku v této věci postupovat. Dáváme dohromady všechna odborná stanoviska a v návaznosti na to budeme v průběhu tohoto týdne informovat,“ předeslala mluvčí slovenského resortu zdravotnictví Zuzana Eliášová.

Látku AstraZeneca na Slovensku ještě dostanou ti, kteří již obdrželi její první dávku. 

USA očkují od 12

Vakcína proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech byla dosud ve Spojených státech k dispozici pro nouzové použití jen pro osoby starší 16 let. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) oznámil, že dosavadní povolení pro použití přípravku upravil tak, aby byla napříště vakcína přístupná lidem už od 12 let.

Očkování osob v zatím nejnižší věkové kategorii může začít poté, co federální výbor pro očkování vydá konečné doporučení. Podle AP by to mohlo být již ve středu.

Snížit věkovou hranici pro použití americko-německé vakcíny Pfizer/BioNTech ze 16 na 12 let se minulý týden jako jedna z prvních zemí na světě rozhodla Kanada. Příslušnou žádost posuzuje také Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), která by podle agentury DPA mohla vydat stanovisko začátkem června.

Rozhodnutí FDA bylo s napětím očekáváno především zástupci rodičů, škol a učitelů. Naočkování dětí, jimž dosud schválené vakcíny nebyly určeny, je podle epidemiologů zásadní pro plný návrat k normalitě po pandemii.

Sebastian Kurz a Markus Söder
Zdroj: ČTK/DPA/Peter Kneffel

Rakušané a Bavoři mohou opět volně překračovat společnou hranici

Bavorský premiér Markus Söder a rakouský kancléř Sebastian Kurz oznámili, že od středy bude opět možný malý pohraniční styk mezi Bavorskem a Rakouskem. „Bude opět možné jezdit do Rakouska nakupovat a za příbuznými,“ řekl Söder.

Připomenul, že Rakousko s Bavorskem byly pandemií obzvláště zasaženy, proto musely přikročit k nepopulárním a tvrdým opatřením, které ne vždy obyvatelé i vládní činitelé vítali. „Některé telefonáty by rozhodně nešlo označit za líbánkové,“ řekl. V této souvislosti připomenul dočasné obnovení hraničních kontrol mezi Bavorskem a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko kvůli výskytu mutací koronaviru.

Kurz řekl, že bylo nutné přikročit k omezením základních lidských práv. „Jsem ale potěšen, že se situace v obou zemích rychle zlepšuje,“ uvedl. Kancléř dodal, že Rakousko díky příznivému vývoji přikročí 19. května k velkému rozvolnění, což usnadní cesty do země z nerizikových zahraničních oblastí. „Naše strategie bude založena na testování, očkování a na uzdravených,“ řekl Kurz k rozvolnění cestovního režimu.

Lidé na tržišti v Bombaji
Zdroj: Niharika Kulkarni/Reuters

Indie hlásí nejnižší počet nákaz během května

Indie zaznamenala nejnižší počet nových koronavirových nákaz od 26. dubna, když ministerstvo zdravotnictví ohlásilo 329 942 případů infekce. Agentura Reuters nicméně upozornila na relativně nízký počet provedených testů.

Vysoký stále zůstává počet obětí, za poslední den úřady eviduje 3876 úmrtí. Celkový počet oficiálně hlášených obětí pandemie v zemi s více než 1,3 miliardy obyvatel stoupá ke 250 tisícům, experti ale mají za to, že ve skutečnosti covid-19 v Indii způsobil výrazně více úmrtí.

Ve druhé nejlidnatější zemi světa vrcholí silná druhá vlna epidemie, která dostala pod obrovský tlak nemocniční sítě ve velkých městech jako Dillí nebo Bombaj. Vakcinační kampaň je v Indii stále v počátcích. Plně naočkovaných je zde pouze 2,5 procenta obyvatelstva, alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostala asi desetina populace.

Plavba za vakcínou

Velké úsilí ve snaze nechat se naočkovat vyvinula skupina amazonských indiánů. Do nejbližšího města Atalaia do Norte v Brazílii se museli plavit 12 dní.

„Nejdříve jsme měli z vakcíny strach, ale když jsme viděli, že i další domorodé kmeny v ostatních oblastech se nechaly očkovat, sebrali jsme odvahu. Nechtěli jsme dál vymírat, už nás je jen šest set v údolí Javari,“ řekl agentuře EFE Pixi Isma. On a dalších 36 členů etnika Matisů plul po řece Javari, která je přítokem Amazonky, přes sedm set kilometrů.

Po očkování ale museli indiáni několik dnů ve městě zůstat, aby si prodejem uměleckých předmětů svého kmene vydělali na palivo a potraviny pro zpáteční cestu.

Izolovaný kmen Matisů se dostal poprvé do kontaktu s civilizací v roce 1976. Následující léta pro něj byla devastující, řada členů kmene podlehla západním nemocem, mimo jiné spalničkám či chřipce. V roce 1983 zbývalo z tohoto kmene jen 87 členů. I proto se nyní vydali nechat očkovat, ačkoli v jejich vesnici se žádný případ nákazy koronavirem neobjevil.

V Brazílii, která má na 211 milionů obyvatel, se od počátku pandemie covidu-19 potvrdilo na 15,2 milionu nákaz koronavirem SARS-CoV-2, který se poprvé objevil koncem roku 2019 v Číně. Brazilské ministerstvo zdravotnictví eviduje také na 422 340 úmrtí spojených s covidem-19. Nejméně jednu dávky vakcíny dostalo v Brazílii na 35,3 milionu lidí, což je asi 16,7 procenta obyvatel, zcela naočkováno je asi osm procent Brazilců.