Pandemie ve světě: Polsko a Maďarsko hlásí prudký růst počtu nakažených

Maďarsko a Polsko zažívají prudký růst počtu nakažených koronavirem a pod čím dál větším tlakem jsou i tamní nemocnice. V Maďarsku mělo za posledních 24 hodin na virus SARS-CoV-2 pozitivní test 9444 lidí, což je vůbec nejvyšší bilance od začátku pandemie. V Polsku za uplynulý den přibylo 21 049 případů nákazy, nejvíce od listopadu. Francie zase překročila hranici 90 tisíc mrtvých.

Maďarská vláda přiznává, že zemi zasáhla třetí vlna pandemie covidu-19 a infektolog János Szlávik varoval, že tato vlna bude mnohem fatálnější než dvě předchozí. Podle něj je to způsobeno zejména šířením nových nakažlivějších mutací, které ohrožují i mladší ročníky. V maďarských nemocnicích je aktuálně skoro 9 tisíc pacientů s covidem-19, zhruba tisícovka z nich potřebuje plicní ventilátor.

Od začátku pandemie se v Maďarsku nakazilo přes půl milionu lidí, 16 790 jich zemřelo. Za poslední den přibylo 163 úmrtí, o den dříve to bylo 130.

Situace v Maďarsku je nepříznivá navzdory tomu, že země povolila i očkování ruskou a čínskou vakcínou, které zatím nemají povolení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Díky tomu má Maďarsko v rámci EU po Maltě druhý nejvyšší počet naočkovaných v přepočtu na obyvatele. Vakcínu dostalo přes 12 procent obyvatel. První dávkou už je v zemi s deseti miliony obyvatel naočkováno skoro 1,3 milionu lidí, obě dávky dostalo na 350 tisíc lidí. 

Počty nově nakažených v posledních dnech citelně rostou i v Polsku, před týdnem tam byly denní bilance infikovaných zhruba o 5 tisíc nižší. Aktuálně má země skoro 300 tisíc aktivních případů nákazy, v nemocnicích je téměř 20 tisíc pacientů s covidem-19, dva tisíce z nich potřebují plicní ventilátor, což je nejvíc od začátku prosince.

V Polsku, které má 38 milionů obyvatel, se od začátku pandemie koronavirem nakazilo skoro 1,9 milionu lidí, 47 068 z nich zemřelo. Za poslední den země zaznamenala 343 mrtvých.

Události: Šíření covidu ve francouzských školách (zdroj: ČT24)

Francie hlásí 90 tisíc mrtvých

Počet obětí koronaviru ve Francii překročil devadesát tisíc. Denně přibývá na pětadvacet tisíc nově nakažených. Oblast kolem Paříže se snaží předejít další úplné uzávěře. Z metropole proto začaly úřady převážet pacienty do nemocnic v méně postižených oblastech. Jednou z možností, jak epidemii zpomalit, je podle expertů i uzavření škol. Vláda ale zatím o tomto kroku neuvažuje.

Minulý týden bylo ve Francii uzavřeno kvůli covidu 833 tříd. Část odborníků tvrdí, že je to vysoké číslo. Jiní ale poukazují na to, že tříd je ve Francii více než půl milionu. Stejně tak relativizují téměř deset tisíc nakažených žáků za týden. Celkem jich je totiž 12 milionů.

„Je to otázka. Virus se mezi dětmi přenáší, ale často jsou to rodiče, kteří je infikují,“ říká primářka infekčního oddělení nemocnice Saint-Antoine Karin Lacombe. „Pouhá tři procenta dětí do dvanácti let se kontaminovala ve škole,“ navazuje vedoucí oddělení intenzivní péče nemocnice Georges Pompidou v Paříži Philippe Juvin.

Během dvou týdnů po skončení školních prázdnin absolvovalo testy ze slin po celé Francii na 150 tisíc žáků. Vláda chce toto tempo zdvojnásobit.

Francie patří k zemím, které školní výuku od září minulého roku nepřerušily. Vláda vyhodnotila, že negativní vzdělávací, výchovný a sociální dopad na děti, včetně potíží s integrací v některých částech měst, by převažoval nad pozitivními výsledky preventivního uzavření škol.