Pandemie dala Italům impuls k životní změně, Milán přichází o obyvatele

Horizont ČT24: Italové se stěhují na venkov (zdroj: ČT24)

Stále více milánských rodin mění svůj životní styl a stěhuje se z města na venkov. Rozhodly se k tomu kvůli pandemii a s ní spojeným omezením, možnosti pracovat z domova i jinému přístupu k výchově dětí. Nový trend navíc nemusí být jen dočasný. Záležet bude hlavně na tom, zda se firmy rozhodnou po pandemii vrátit k původní povinné osobní docházce do práce.

Život v Miláně vyměnili Freggiarovi za lombardskou přírodu. Umožnil jim to přechod na home office. „O možnosti bydlet mimo město jsme už uvažovali dříve. Bez možnosti pracovat z domova to bylo ale nemyslitelné. Covid nám tuto šanci dal,“ říká Elisabetta Freggiarová.

Do Milána se vrátili poprvé v září, ve městě ale vydrželi jen měsíc. A nejen kvůli obavám z nákazy se vydali zpátky na venkov. „Chtěli jsme být na místě, které zůstalo stejné a neztratilo své základní hodnoty. V Miláně – jako i v dalších městech – si změny, ke kterým došlo, uvědomujete mnohem víc než na vesnicích,“ míní Elisabetta.

Podle úřadů má nyní Milán o 13 tisíc obyvatel méně než před rokem. Kromě úmrtí a menšího počtu porodů je důvodem právě stále vyšší počet rodin, které chtějí vychovávat své děti na venkově.

„První lockdown jsme zažili v Miláně, takže rozdíl známe velmi dobře. Jsme rádi, že tu jsme,“ pochvaluje si pobyt v obci Orta San Giulio Marta Pelazzaová, která se také rozhodla opustit Milán a přesídlit asi hodinu cesty od této severoitalské metropole. Její starší dcera tu chodí do školy, která nabízí alternativní vzdělávací program. V Itálii jde o velmi populární možnost, v Miláně je ale těžko dostupná.

I Marta a její přítel Paolo mohli vyměnit milánský smog za čerstvý vzduch díky práci z domova. Jejich život se uklidnil. „Se životem ve městě se to nedá za nic vyměnit,“ ujišťuje Paolo Serralunga a doufá, že se do města nebude muset nadlouho vracet.