Pandemie ve světě: Jihovýchodní Asii trápí růst nakažených. V Bratislavě protestovali odpůrci opatření

Thajsko zaznamenalo rekordní počet nakažených, a to 17 669 za den. Kambodža kvůli tomu uzavírá příhraniční regiony. Problémy má i Myanmar nebo části Austrálie. Firmy Google a Facebook rozhodly, že do kanceláří pustí jen očkované zaměstnance. Izrael jako první na světě nabídne přeočkování vakcínou Pfizeru seniorům. V Bratislavě protestovali odpůrci restrikcí proti koronaviru.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Odpůrci koronavirových omezení protestovali ve slovenské metropoli již od čtvrtečního rána. Vadila jim rovněž novela zákona, která mírně zvýhodňuje očkované, a kterou prezidentka Zuzana Čaputová podepsala v pondělí.

Demonstranti podle médií vykřikovali, aby lidé nenosili roušky, někteří s sebou měli slovenské vlajky, další transparenty s nápisy jako „vakcína je vražda“ nebo „apartheid.“ 

Demonstrace začala před prezidentským palácem a dav později zablokoval i nedaleké ulice. Doprava v centru města byla paralyzovaná, hlásila slovenská média. Na místě vznikly rozsáhlé kolony, jelikož při náměstí před palácem se nachází důležitá spojnice silnic, poznamenal server Sme.sk. Místo musely objíždět také autobusy městské hromadné dopravy, které proto nabíraly zpoždění.

Policejní těžkooděnci začali po osmi hodinách vytlačovat protestující z blokovaných silnic, uvedl Denník N. Organizátoři zároveň podle listu uvedli, že protest ve čtvrtek oficiálně skončil, pokračovat ale chtějí i v pátek.

Nárůst nemocných v jihovýchodní Asii

Covidem se v Thajsku nakazilo už více než 560 tisíc lidí, nemoc si vyžádala nejméně 4562 životů. Nárůst nakažených především v hlavním městě Bangkoku značně zatěžuje místní zdravotní systém a vláda je terčem kritiky kvůli pomalému očkování. Z 66 milionů obyvatel Thajska má zatím dokončené očkování jen 5,6 procenta, zatímco necelých dvacet procent obyvatel dostalo alespoň jednu dávku.

Na zhoršující se situaci se rozhodla zareagovat sousední Kambodža, která vyhlásí koronavirovou uzávěru v osmi příhraničních provinciích, aby zabránila šíření nakažlivější varianty delta na svém území.

Uzávěra, kterou ve středu večer podepsal kambodžský premiér Hun Sen, zakazuje vycházet z domů, scházet se ve skupinách a podnikat. Výjimku mají jen ti, kdo jsou zapojení do provozu letecké dopravy. Uzavřeny budou také hraniční přechody do Thajska a výjimku bude mít jen přeprava zboží a naléhavé případy. Uzávěra bude zatím platit do 12. srpna.

Kambodži se po většinu uplynulého roku dařilo mít koronavirus pod kontrolou. Celkový počet nakažených v této zemi s 16,5 milionu obyvatel dosáhl 75 152, z nichž 1339 zemřelo.

Více krematorií

Problémy s růstem pandemie v regionu řeší i Myanmar. Vzhledem ke stoupajícímu počtu obětí hodlají vojenské úřady postavit v největším městě Rangúnu deset nových krematorií, která budou schopná spalovat více než tři tisíce těl denně.

Nárůst počtu případů hlásí i nejlidnatější australský stát Nový Jižní Wales. Za středu mělo pozitivní test 239 lidí, kteří se nakazili, aniž by cestovali. Kvůli obavám z nakažlivější varianty delta jsou obyvatelé metropole Sydney nejméně do 28. srpna v uzávěře a premiérka státu Gladys Berejiklianová ohlásila další zpřísnění protiepidemických opatření pro část státu, informoval list The Sydney Morning Herald.

Horizont: Koronavirus v Německu (zdroj: ČT24)

Do Německa nejspíš jen s negativním testem

Počet případů roste také v Německu. Tamní úřady za poslední dny evidují 3142 nových případů a 21 úmrtí. Země se tak připravuje na zpřísnění opatření. Je možné, že už o víkendu si budou muset lidé, kteří chtějí do Německa cestovat – a to i vlakem a autem – a nejsou plně naočkovaní, připravit negativní testy. Části návrhu, o kterém se v tuto chvíli jedná, zveřejnila agentura DPA.

Z nich podle zpravodaje ČT Martina Jonáše vyplývá, že změny by se mohly dotknout i cestujících z Česka. Opatření by se však zřejmě nemělo vztahovat na krátkodobé pobyty za německými hranicemi na bázi takzvaného malého pohraničního styku. V plné míře by se nejspíš neměla dotknout ani pendlerů. „Tam by pravděpodobně měla platit povinnost nechat se otestovat dvakrát do týdne,“ uvedl Jonáš.

Studio ČT24: Zpravodaj Martin Jonáš k šíření pandemie v Německu (zdroj: ČT24)

Varování před cestami na některé řecké ostrovy

Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) mezitím přeřadilo 13 řeckých ostrovů v Egejském moři mezi oblasti s nejvyšším rizikem nákazy koronavirem. Informovala o tom agentura Reuters.

ECDC tím důrazně varuje před cestováním do těchto oblastí. Mezi ostrovy, které jsou na mapě ECDC vyznačeny tmavě červenou, jsou populární turistické destinace jako Santorini, Mykonos či Rhodos. Před týdnem přeřadil úřad do tmavě červeného stupně i největší řecký ostrov Krétu.

Středisko hodnotí evropské regiony na čtyřstupňové škále od zelené, která vyznačuje nejnižší míru rizika nákazy, až po tmavě červenou. V ní jsou v současnosti zařazené Kypr, Nizozemsko, velká část Španělska či Korsika. Hodnocení se odvozuje například od počtu nových případů nákazy koronavirem za posledních 14 dní na sto tisíc obyvatel. Zveřejňuje jej každý čtvrtek.

Nutné očkování

K radikálnímu kroku přistoupili internetoví giganti Google a Facebook. Ve středu oznámili, že od svých zaměstnanců budou před jejich návratem do společných kanceláří požadovat očkování.

Více než 130 tisícům zaměstnanců Googlu to e-mailem oznámil šéf firmy Sundar Pichai. V případě Facebooku se povinné očkování zatím bude vztahovat na zaměstnance ve Spojených státech, informovala agentura AP. Oznámení přichází krátce poté, co o podobném kroku rozhodly americké veřejné instituce. 

Izrael nabídne přeočkování seniorům

Izrael nabídne přeočkování třetí dávkou vakcíny od společností Pfizer a BioNTech osobám starším šedesáti let. Oznámil to tamní premiér Naftali Bennett. Podle agentury AP tak bude Izrael první zemí, která začne očkování třetí dávkou této vakcíny nabízet široké veřejnosti. Jako první bude přeočkován prezident Jicchak Herzog.

Rozhodnutí začít nabízet třetí dávku očkovaným starším osobám učinil židovský stát ve chvíli, kdy se potýká s rostoucím počtem infikovaných. V zemi zároveň panují obavy, že se účinnost vakcíny po určité době snižuje.

Dříve tento měsíc začal Izrael třetí dávkou očkovat lidi se sníženou imunitou, například ty, kteří mají za sebou transplantaci ledvin či jater.