Oznam termín voleb, zbabělče, tlačí britská opozice na premiéra Sunaka

Události: Britská opozice tlačí na premiéra kvůli termínu voleb (zdroj: ČT24)

Náhlý konec irského premiéra Lea Varadkara upozornil na to, že i v sousední Velké Británii může podle aktuálních průzkumů volebních preferencí dojít ke změně na pozici předsedy vlády. Vládní konzervativci se proto hlasování snaží co nejvíce odsunout. Naopak opoziční labouristé, s historicky nejvyšší popularitou, volby požadují co nejdřív.

A volí k tomu i metody, které mohou na první pohled připomínat spíše absurdní scénky z legendárního komediálního seriálu Monty Python. Opoziční labouristé v kostýmech kuřat ovšem přicházejí se zásadní výzvou směrem k premiérovi Rishimu Sunakovi: „Oznam už to datum!“

A i když to může na první pohled vypadat jako trochu nepochopitelný britský humor, má to svůj zásadní význam. Jde totiž o datum voleb.

V Británii historicky platí, že termín parlamentních voleb není pevně stanoven. Rozhoduje o něm premiér, který může volby svolat podle svého vlastního rozhodnutí. Pevné je pouze nejpozdější datum od posledního hlasování, které tentokrát připadá na leden 2025.

Sunak s termínem voleb nespěchá

Opoziční labouristé nyní na Sunaka tlačí, aby volby svolal už v těchto týdnech. Podle předvolebních průzkumů by totiž opozice drtivě vyhrála. Jenže vládě se do toho pochopitelně nechce. „Jak už jsem řekl na začátku letošního roku, mým předpokladem je, že se volby budou konat v druhé polovině tohoto roku. A od té doby se nic nezměnilo,“ vzkazuje Sunak.

Konzervativci doufají, že se jim do konce roku podaří nepříznivé průzkumy otočit. A pokud ne, tak podle britských komentátorů si nynější poslanci chtějí alespoň udržet sněmovní lavice, co nejdéle to jde. Než o ně definitivně přijdou. „Není divu, že má prostě strach svolat volby,“ vzkazuje lídr labouristů Keir Starmer.

A to je také vysvětlení pro kuřecí kostýmy z úvodu reportáže zpravodaje ČT Lukáše Dolanského. V angličtině totiž sousloví „být kuřetem“ znamená totéž, co v češtině být za zbabělce. Vzkaz je tedy zřejmý: Zbabělče, oznam už konečně datum voleb.