Londýn zvýší vojenskou pomoc Kyjevu, Sunak a Zelenskyj uzavřeli bezpečnostní dohodu. USA dodávky zbraní pozastavily

Britský premiér Rishi Sunak v Kyjevě oznámil navýšení britské vojenské pomoci Ukrajině. Sunak a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj také podepsali bilaterální dohodu o bezpečnostní spolupráci. USA uvedly, že dodávky zbraní Ruskem napadené zemi musely pozastavit. Důvodem je chybějící souhlas Kongresu s dalším balíkem vojenské pomoci.

Spojené království poskytne Ukrajině v letech 2024 až 2025 vojenskou pomoc ve výši 2,5 miliardy liber (necelých 72 miliard korun), což je o dvě stě milionů liber více než v předchozích dvou letech, uvedl britský premiér. Celkový objem britské pomoci tak dosáhne výše 12 miliard liber (asi 345 miliard korun), dodala agentura AFP. Velká Británie je největším poskytovatelem vojenské pomoci Ukrajině po USA, poznamenala stanice BBC na svém webu.

Nový balík vojenské pomoci podle Sunakova úřadu zaplatí za střely dlouhého doletu, tisíce dronů, protivzdušnou obranu, dělostřeleckou munici a námořní bezpečnost.

Nejméně dvě stě milionů liber z ohlášené britské pomoci je určeno na rozsáhlý program rychlých nákupů a výroby tisíců vojenských dronů pro Ukrajinu. Má jít o průzkumné, útočné a námořní drony s dalekým dosahem, napsala agentura Unian s odvoláním na dokument zveřejněný britskou vládou.

Podle kanceláře britského premiéra půjde o největší dodávku dronů na Ukrajinu ze všech zemí, přičemž velkou část dronů vyrobí ve Velké Británii, a také ministerstvo obrany zesílí spolupráci s mezinárodními partnery, aby zvýšilo množství dronů dodávaných pro obranu Ukrajiny.

Bezpečnostní dohoda

Sunak a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po jednání v Kyjevě také podepsali bilaterální dohodu o bezpečnostní spolupráci. Formálně má dohoda platit deset let s možností prodloužení. Britské závazky budou platit po dobu, než Ukrajina vstoupí do NATO.

Dohoda se týká sdílení zpravodajských informací, kybernetické bezpečnosti či spolupráce v oblasti obranného průmyslu. Rovněž zavazuje Spojené království, že v případě ozbrojeného útoku poskytne Ukrajině po konzultacích vojenskou pomoc, uvalí sankce na ruskou ekonomiku a bude těsně spolupracovat se spojenci.

Dohoda nezavazuje Velkou Británii vstoupit do války v případě opětovného útoku Ruska na Ukrajinu v budoucnu a podle agentury DPA vytváří smluvní základ pro již probíhající spolupráci.

Horizont ČT24: Ukrajinské armádě chybí munice (zdroj: ČT24)

Americká pomoc se vyčerpala

Sunak přijel do Kyjeva v době, kdy se Ukrajina snaží přesvědčit spojence, aby zemi poskytli větší podporu proti invazním silám, jelikož panují obavy, že zájem o pomoc ochabuje a Ukrajina se potýká se snížením podpory se Západu.

Dlouhodobou pomoc Evropské unie Ukrajině blokuje Maďarsko a Spojené státy dodávky vojenské pomoci Ukrajině pozastavily, neboť jak upozornil bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby, Washington peníze na pomoc prozatím vyčerpal.

K obnovení dodávek je třeba, aby Kongres schválil balík pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan ve výši přes sto miliard dolarů, který v prosinci navrhla prezidentská administrativa a který počítá s dalšími šedesáti miliardami dolarů pro Kyjev. Balík blokují republikáni, kteří jeho schválení podmiňují změnami v imigrační politice. Dohoda se ale zatím nerýsuje.

„Vydali jsme poslední balíček čerpání, na který jsme měli finance. A to je důvod, proč je tak zásadní, aby Kongres postoupil ohledně tohoto dodatečného požadavku národní bezpečnosti a my získali více finančních prostředků. Pomoc, kterou jsme poskytovali, se nyní zastavila. Útoky, které Rusové vedou, jen přibývají,“ apeloval Kirby.