Odpůrce války Naděždin se nemůže ucházet o ruské prezidentství. Volební komise ho nezaregistruje

Ruská ústřední volební komise odmítla zaregistrovat odpůrce války Borise Naděždina do březnových prezidentských voleb. Na platformě Telegram to oznámil samotný uchazeč o úřad hlavy státu, který avizoval, že se proti tomuto rozhodnutí odvolá k nejvyššímu soudu. Komise podle ruské státní agentury TASS uznala 95 587 podpisů podporujících jeho kandidaturu z celkově téměř 105 tisíc, které Naděždin předložil.

„Nesouhlasím s rozhodnutím ústřední volební komise. Po celém Rusku jsem nasbíral více než dvě stě tisíc podpisů. Sběr jsme prováděli otevřeně a poctivě – celý svět sledoval fronty v našich štábech a na místech sběrů,“ napsal Naděždin a podotkl, že kandidatura do letošních voleb je nejdůležitějším politickým rozhodnutím v jeho životě a od záměru neustoupí.

Ústřední volební komise podle serveru Meduza oznámila, že od Naděždina přijala 104 734 podpisů Rusů na podporu jeho kandidatury. Po kontrole šedesáti tisíc z nich prohlásila 9147 podpisů za neplatné a dalších 95 587 podpisů uznala za platné. Komise tvrdí, že v podpisových arších našla podpisy jedenácti zesnulých lidí, jako důvody pro neuznání dalších uvádí různé nesrovnalosti.

Naděždinův volební štáb oznámil již v pondělí, že pracovní skupina ruské ústřední volební komise nechce uznat patnáct procent podpisů podporujících uchazečovu kandidaturu. Zmíněné procento je třikrát vyšší, než je přípustná míra chyb. Agentura Reuters tehdy poznamenala, že pro komisi to může být důvodem k vyloučení Naděždina z prezidentských voleb.

Rusové budou v březnu vybírat prezidenta

Ruský zákon od uchazeče neparlamentní strany vyžaduje nejméně sto tisíc podpisů podporujících jeho kandidaturu. Z jednoho regionu může mít nejvýše 2500 podpisů, aby jeho jméno mohlo figurovat na volebních lístcích. Minulý týden Naděždin předal volební komisi podpisy 105 tisíc lidí, přičemž ho podle jeho slov podpořilo 208 tisíc Rusů.

Rusové budou prezidenta volit příští měsíc. Všeobecně se očekává, že třídenní hlasování od 15. do 17. března vyhraje současný ruský vůdce Vladimir Putin, který si tak zajistí další šestiletý mandát. Nikdo nečeká, že by šedesátiletý Naděždin mohl uspět – i kdyby mu úřady umožnily se zúčastnit – vzhledem k Putinově dominanci a kontrole státu, podotkla Reuters. Jeho kampaň však upoutala pozornost lidí jeho vyjádřeným odporem vůči ruské válce na Ukrajině, kterou se zavázal ukončit pomocí vyjednávání.

Agentura TASS mezitím informovala, že ústřední volební komise ve čtvrtek nezaregistrovala ani vůdce neparlamentní strany Komunisté Ruska Sergeje Malinkoviče kvůli vysokému procentu vad v podpisových seznamech. V jeho případě volební orgán uznal 96 019 z celkově dodaných 104 998 podpisů.