Odhaleny dvě látky tabákového kouře, které vedou k rakovině plic

Praha - Vědci z Minnesotské univerzity odhalili dvě látky tabákového kouře, které přímo způsobují rakovinu plic. Jednoho dne by tak mohlo být možné předvídat, u kterých kuřáků se tato nemoc rozvine. V tabáku je přitom přibližně šedesát karcinogenů, tedy látek, které mohou způsobovat různé druhy rakoviny. Objev je však novým dílem skládačky v několikaletém boji s následky tohoto nebezpečného zlozvyku.

Podle posledního evropského průzkumu se mezi obyvateli Česka pohybuje 36 % kuřáků a cigarety jsou příčinou každého pátého úmrtí v Česku. „Každé pondělí máme přehled o počtu obětí dopravních nehod, což jsou jistě tragická čísla, která nechci zlehčovat, ale stejný víkend kouření v Česku zabilo sto padesát lidí, padesát denně,“ uvedla lékařka Eva Králíková z Referenčního centra závislosti na tabáku.

Strůjci tragédie: nitrosamin NNAL a kotinin

Po téměř patnácti letech zkoumání tabákového kouře, vzorků krve a moči několik desítek tisíc kuřáků objevili vědci z univerzity v Minnesotě dva vedlejší produkty nikotinu, které jsou přímými pachateli rakoviny plic. Jedná se o nitrosamin NNAL a kotinin. „Pozorovali jsme vzorky moči u dvou tisíc padesáti případů rakoviny plic a porovnali jsme je se vzorky moči kuřáků, u kterých se tato nemoc vůbec neprojevila. Našli jsme přesně dva tisíce padesát shodných látek, a podařilo se nám identifikovat i NNAL,“ uvedl Jian-Min Yuan, epidemiolog z Minnesotské univerzity.

Lidé s nejvyššími hladinami těchto dvou látek měli zhruba devětkrát vyšší riziko, že se u nich vyvine rakovina plic, v porovnání s kuřáky, u kterých byly hladiny těchto sloučenin na nejnižší úrovni. „Hlavní význam spočívá v tom, že je možné nějakým jednoduchým způsobem, v tomto případě vyšetřením dvou látek v moči, poměrně spolehlivě určit riziko pro pacienty,“ prohlásil Jiří Doležal z Kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Fakultní nemocnice na Bulovce.

Na předpověď rizika rakoviny je ještě brzy

Podle Jian-Mina Yuana je ale příliš brzy na to říct, jak a jestli může objev této složky tabákového kouře pomoci předpovědět riziko rakoviny plic u kuřáků: „Myslím, že tak za pět let budeme schopni popsat látky v tabákovém kouři a jejich případný vliv na vznik rakoviny daleko přesněji. Ale je to první krok.“

Jak uvedla Králíková, tabák má momentálně na svědomí celosvětově pět milionů úmrtí ročně. „Pokud jde o riziko rakoviny plic, tak je zajímavé, že kuřáky nezajímá, že je z kouření, a zajímají se o jakési cesty metabolismu,“ dodala Králíková. Ovšem představa, že si kuřák nechá udělat testy, které u něj vyloučí rakovinu v těle, a on se pak ke svému koníčku bude moci vrátit, je hodně vzdálená skutečnosti. V tabákovém kouři totiž zbývají ještě desítky karcinogenů a ani u rakoviny plic nemají vědci vyhráno.

  • Cigareta zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/166/16501.jpg
  • Kuřák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/157/15682.jpg