Obhajoba bude do poloviny února hájit Mubaraka

Káhira - Šéf týmu obhájců Husního Mubaraka dnes před soudem líčil bývalého egyptského prezidenta jako bezúhonného člověka, který vždy dodržoval zákon a neúnavně pracoval pro blaho svého národa. Obhajoba má své argumenty přednést v následujících pěti líčeních do poloviny února. Obhájce Faríd Díb dnes Mubaraka označil za oběť zákeřné obžaloby.

Mubarak je souzen za spoluúčast na zabití stovek účastníků loňských protestů. Obžalobě čelí v době, kdy se jeho zdraví neustále zhoršuje. K soudním jednáním jej přivážejí v sanitce a přinášejí na lehátku. V případě usvědčení mu hrozí trest smrti. Termín vynesení rozsudku zatím není znám.

Mubarakův obhájce Faríd Díb:

„Mubarak není tyran ani krvežíznivý člověk. Respektuje rozhodnutí soudního systému. Je to bezúhonný muž, který neřekl nikdy nic špatného. Je tu před vámi 83letý muž, který má podlomené zdraví a který celý život zasvětil službě svému národu.“

V procesu jsou souzeni také jeho dva synové, kteří čelí obvinění z korupce. Oba dnes byli v soudní síni. Před soudem je také bývalý ministr vnitra Habíb Adlí. Ten a několik policejních velitelů jsou souzeni za zabití demonstrantů.

Při protestech v lednu a únoru jich přišlo o život údajně 850, ale dalších 100 zemřelo při následujících nepokojích, jež se konaly až po Mubarakově únorovém odstoupení. Rodiny mrtvých netrvají na tom, že Mubarak dal příkazy k zabíjení, ale neudělal podle nich nic pro to, aby mu zabránil.