O Sputnik V se na Slovensku přihlásilo šestnáct tisíc lidí. Nevyužité vakcíny vláda daruje či prodá

Události ČT: Na Slovensku skončila registrace na očkování Sputnikem V (zdroj: ČT24)

Na Slovensku po měsíci skončila registrace na očkování Sputnikem V. Zanedlouho totiž ruské vakcíně vyprší spotřební lhůta. Projevilo o ni zájem šestnáct tisíc lidí, dávky ve skladech by přitom stačily pro sto tisíc obyvatel. Nevyužité ampule se vláda rozhodla darovat nebo prodat. Přihlásila se Argentina a několik balkánských zemí.

Jediný vrcholný politik na Slovensku, který se nechal Sputnikem V očkovat, je poslanec György Gyimesi (OĽANO). Uvádí, že chtěl vektorovou vakcínu a raději než látku od firmy AstraZeneca zvolil ruský preparát. „Není třeba hledat za tím žádné ideologické důvody. Považuji tuto vakcínu za skutečně kvalitní.“

Šestnáct tisíc zájemců ale označuje za neúspěch. Číslo by podle něj bylo vyšší, kdyby očkování začalo už v březnu. „Tehdy chyběly vakcíny a ochota očkovat se byla mnohem větší,“ míní Gyimesi.

Stejně jako jeho stranický šéf Igor Matovič mluví Gyimesi o kampani proti ruské vakcíně. Expremiér a současný ministr financí Matovič se přitom Sputnikem očkovat nenechal. Údajně proto, že často cestuje a ruskou vakcínu neuznávají všechny země.

„Příběh Sputniku na Slovensku je politickým fiaskem Igora Matoviče. Dobrá zpráva je, že otestoval sílu slovenských institucí a ty do značné míry obstály,“ míní komentátor Roman Pataj z Denníku N. Lékový úřad totiž nasazení Sputniku nepodpořil kvůli chybějící dokumentaci od výrobce.

Za neregistrovanou vakcínu se po výměně vlády nepostavil ani nový ministr zdravotnictví. Kritici mu vyčítají, že pro mnoho lidí byla nedostupná. Vakcinačních center pro Sputnik je na Slovensku jen osm, po jednom v každém kraji.

Podíl očkovaných první dávkou vakcíny proti covidu-19
Zdroj: ČT24

Slovensko v očkování zaostává

Problém se zájmem se ale netýká pouze Sputniku V. Rostou obavy, že Slovensko nedosáhne kolektivní imunity. V Unii patří k nejpomalejším, alespoň první dávku některé z vakcín má necelých čtyřicet procent lidí. Navíc panují velké regionální rozdíly. V Bratislavě dostala injekci polovina obyvatel, třeba v Gelnici ale sotva čtvrtina.

„Nečekejte, prosím, až na příchod třetí vlny, neboť to může být už brzo,“ vyzvala proto obyvatele prezidentka Zuzana Čaputová.

Zájem těch, kdo byli ochotní jít za vakcínou, už se vyčerpal a váhající po zklidnění epidemie ztratili obavy. Vláda proto zvažuje loterii nebo finanční odměny. Podle expertů bude klíčové posílit mobilní očkování na venkově a ve vyloučených komunitách. Do systému se nově zapojili i praktičtí lékaři.