Nový software pro letadla 737 MAX dodáme do deseti dnů, slíbil Boeing

Společnost Boeing plánuje dodat novou verzi softwaru pro svá letadla 737 MAX během jednoho týdne až deseti dnů. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj obeznámený s celou záležitostí. Při haváriích dvou letadel tohoto typu loni a před týdnem zemřelo celkem 346 lidí.

Na vylepšení softwaru stabilizačního systému MCAS začal americký výrobce letadel pracovat po loňské říjnové nehodě Boeingu 737 MAX společnosti Lion Air v Indonésii. Letoun tehdy spadl do Jávského moře a zahynulo přitom všech 189 lidí na palubě.

Podobné okolnosti pádu letadla stejného typu společnosti Ethiopian Airlines před šesti dny, který si vyžádal 157 životů, vyvolaly otázky kolem systému MCAS. Zatím však chybějí důkazy o tom, že možným problémem byl v obou případech stejný software.

V pondělí společnost Boeing v prohlášení uvedla, že upgrade pro letouny 737 MAX bude k dispozici během nadcházejících týdnů.

Americký list The New York Post přitom v pátek napsal, že zástupci Boeingu slíbili dodat nový software už po loňské nehodě stroje Lion Airlines.

„Boeing měl software dodat po pěti šesti týdnech. Řekli jsme jim, že se to nesmí protahovat. A teď jsme tam, kde jsme,“ citoval deník zástupce pilotů z aerolinek American Airlines Michaela Michaelise, který Boeingy 737 pilotuje. Ta „plánovaná změna měla problém vyřešit,“ dodal předseda svazu pilotů Southwest Airlines Jon Weaks.

Boeingy MAX létají dva roky a Boeing nyní nejen provoz všech těchto strojů zastavil, ale přerušil také dodávky objednaných strojů, které dosud byly jeho nejlépe prodávanými letadly.