Německou vládní unii CDU/CSU povede do voleb Laschet, uznal rival Söder

Horizont ČT24: Německou vládní unii CDU/CSU povede do voleb Laschet (zdroj: ČT24)

Německou vládní unii CDU/CSU povede do zářijových parlamentních voleb šéf Křesťanskodemokratické unie (CDU) Armin Laschet, potvrdil bavorský premiér a předseda sesterské Křesťansko-sociální unie (CSU) Markus Söder, který se o post volebního lídra s Laschetem ucházel. Ten bavorskému politikovi mezitím poděkoval a prohlásil, že bez spolupráce obou stran nebude možné nadcházející volby vyhrát.

„Kostky jsou vrženy a kancléřským kandidátem unie je Armin Laschet,“ řekl Söder. Uznal tím volbu předsednictva CDU, které se v noci na úterý jasně vyslovilo pro Lascheta. „Arminu Laschetovi jsem telefonoval a pogratuloval mu. Řekl jsem mu, že má od nás z CSU podporu,“ uvedl.

Kandidátovi pogratulovala i dosluhující kancléřka Angela Merkelová, která po čtyřech funkčních obdobích již unii do voleb nepovede, protože odchází z politiky. „Hodně štěstí k novému úkolu v podobě kancléřské kandidatury, milý Armine Laschete. Těším se na spolupráci v nadcházejících měsících,“ citoval kancléřku na Twitteru její mluvčí Steffen Seibert.

Söder v prohlášení řekl, že sám se chtěl kancléřským kandidátem stát, ale že zároveň vždy zdůrazňoval, že se tak nestane na úkor rozkolu konzervativní unie. „Samozřejmě, že máme různé ambice, ale mou prioritou je jednota,“ řekl. Připomněl své pondělní ujištění, že konečné rozhodnutí je na CDU, která je větší sestrou CSU. CDU s výjimkou Bavorska působí v celém Německu a na spolkové úrovni s bavorskou CSU tradičně tvoří koalici.

Laschet: CDU volby bez CSU nevyhraje

Laschet poděkoval Söderovi a CSU za to, že jejich postoj umožnil vybrat společného kandidáta. „Je to velký důkaz důvěry,“ řekl. O výběru kancléřského kandidáta prohlásil, že nebyl snadný. „V posledních dnech jsme vedli velmi intenzivní a velmi otevřenou debatu,“ podotkl.

Nyní je podle šéfa CDU opět čas na spolupráci. „Strana tyto volby nevyhraje bez CSU a naopak,“ prohlásil. Také zdůraznil, že Söder bude hrát v budoucnosti Německa ústřední roli a že za ním bude vždy stát, pokud to bude možné.

Generální tajemník CSU Markus Blume, který během úterního prohlášení stál po boku Södera, označil bavorského premiéra za srdečního kandidáta. „Ale v demokracii rozhoduje většina,“ dodal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vedení CDU se vyslovilo pro Lascheta

Celostátní vedení Křesťanskodemokratické unie se v noci na úterý jasně vyslovilo pro předsedu strany Lascheta jako kandidáta konzervativní unie na kancléře v zářijových volbách. Na závěr náročného šestihodinového jednání se předsednictvo nakonec uchýlilo k hlasování, kterému se strana včetně Lascheta chtěla vyhnout. 

Nakonec pro něho hlasovalo 31 členů vedení, devět pak pro Södera. Šest členů se zdrželo. Laschet tak získal 77,5 procenta hlasů předsednictva, zatímco Söder jich obdržel 22,5 procenta. Podle analytiků nyní musí unie CDU/CSU napravit škody, které na vzájemné jednotě napáchalo mocenské soupeření Lascheta se Söderem.

Söder už v pondělí odpoledne, tedy před jednáním předsednictva CDU, prohlásil, že rozhodnutí o kandidatuře přísluší výhradně větší sesterské straně a že konečnému postoji se on i bavorská CSU podvolí. Zároveň ale zopakoval, že je připraven se lídrem stát. „Pokud to bude Armin, tak může spoléhat na mou plnou podporu. Když to bude jinak, tak si myslím, že i on mě podpoří,“ řekl Söder. Podporu nakonec získal Laschet, který je současně premiérem spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko.

Německá média následně čekala na vystoupení Södera, aby se k hlasování předsednictva vyjádřil. Podle komentátorů mu prakticky nic jiného než ustoupit nezbývalo, neboť další protahování výběru by unii jen poškodilo. Magazín Der Spiegel zároveň poznamenal, že podpora předsednictva není pro Lascheta žádné drtivé vítězství. „Ano, je to sice většina, hlasy pro Södera ale Lascheta velmi zatíží,“ napsal Der Spiegel.

Lascheta z členů předsednictva otevřeně podpořili ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová, která sama donedávna CDU vedla, ministr zdravotnictví Jens Spahn nebo premiér Šlesvicka-Holštýnska Daniel Günther spolu s předsedou Spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem. Naopak za Söderem stáli ministr hospodářství Peter Altmaier či sárský premiér Tobias Hans. Söder získal podporu také na východě Německa.

Souboj neudělal dobrý dojem na voliče

Týdenní souboj mezi Laschetem a Söderem podle agentury Reuters neudělal valný dojem na voliče, kteří se odvrátili od konzervativní unie kvůli chaotickému přístupu k pandemii covidu. Zatímco Zelení v průzkumech ztrácejí jen pár procentních bodů, hodně konzervativců propadá nervozitě při představě voleb, které se 26. září odehrají bez kancléřky Merkelové. Ta CDU/CSU dovedla ke čtyřem vítězstvím a po 16 letech odchází z politiky.

Zelení si za kandidáta na kancléřku vybrali svou spolupředsedkyni Annalenu Baerbockovou. Její výběr oznámil Robert Habeck, který spolu s Baerbockovou ekologickou stranu vede. Komentátoři nyní dávají Zelené za příklad toho, jak ukázněně a bez sporů lídra určit. Zelení jsou v průzkumech druhou nejsilnější stranou, což jim dává velkou šanci po volbách sestavit vládu bez konzervativní unie CDU/CSU, která by tak mohla zamířit do opozice.

Zelení jsou dle průzkumu nejsilnější

Zelení se po nominaci spolupředsedkyně Annaleny Baerbockové na kandidátku na kancléřku stali jasně nejsilnější politickou stranou v Německu. Hlas by jim podle aktuálního průzkumu Trendbarometer televize RTL dalo 28 procent voličů. Vládní konzervativní unie CDU/CSU se propadla na druhé místo s 21 procenty hlasů.

Ještě před týdnem unie v tomto průzkumu vedla, nyní si ale pohoršila o sedm procentních bodů. Koalici CDU/CSU tak po rozhodnutí, že kancléřským kandidátem bude Laschet, čeká úkol získat zpět důvěru voličů. Čas mají do 26. září, kdy Němci vyberou nové složení Spolkového sněmu.

Zelení, kteří si vybrali Baerbockovou poklidným a ukázněným způsobem, jaký jim CDU/CSU může podle komentátorů závidět, během týdne posílili o pět procentních bodů. Pro srovnání, parlamentní volby v roce 2017 vyhrála CDU/CSU s 32,9 procenta hlasů a Zelení tehdy skončili na posledním šestém místě s 8,9 procenta voličské podpory.

Zelení nyní podle analytiků mohou reálně uvažovat o sestavení vlády. Pokud by si vybrali do koalice sociální demokraty (SPD) a liberály (FDP), znamenalo by to pro CDU/CSU odchod do opozice. Tato varianta je v Německu považována za pravděpodobnější než vládnutí unie společně se Zelenými.

Sociální demokraté v nynější anketě získali 13 procent hlasů, liberálové 12 procent, postkomunistická Levice sedm procent a 11 procent Alternativa pro Německo (AfD), která je označována jako populistická až krajně pravicová. Zbývajících osm procent respondentů se vyslovilo pro jiné politické strany.