Německo odmítá kompromisy a objevuje svou novou rychlost, myslí si český velvyslanec Kafka

Interview ČT24: Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka (zdroj: ČT24)

Německo se od zahájení války na Ukrajině mění, zaujalo jiný postoj ke kompromisům a zrychlilo v energetické politice, řekl český velvyslanec v Berlíně Tomáš Kafka v Interview ČT24. „Svět, který jsme měli rádi – svět podle Angely Merkelové – skončil,“ řekl. Dodal však, že ve vztahu k válce by bývalá kancléřka nejednala jinak, než jak postupuje její nástupce v úřadu Olaf Scholz.

Ruský prezident Vladimir Putin, který (válkou na Ukrajině) realizuje svůj imperialistický sen, definitivně v Německu rozmetal politiku, která byla postavena na tom, že dobrý kompromis vždycky zvítězí, soudí velvyslanec. 

„Teď se ukazuje, že kdo nabízí kompromisy a nemá patřičnou sílu, tak je spíše považován za slabocha, a nikoliv za součást řešení,“ dodal. 

Merkelová by prý jednala podobně jako Scholz

Ambasador zminil, že odchodem Merkelové v roce 2021 skončilo krásných šestnáct let. Byla podle něj garantem kompromisů shora. Domnívá se však, že by v dnešní situaci nejednala jinak než Scholz.

Byla političkou se smyslem pro detail, takže ve zmatcích po 24. únoru – začátek ruské invaze na Ukrajinu – by byla schopna najít cestu, „která by možná nebyla tak spektakulární, ale asi by se blížila tomu, o co se pokouší Scholz“.

Kafka se domnívá, že Německo si dnes začíná více věřit. Když se Francie veřejně prezentuje jako inspirace a model pro pomoc Ukrajině, tak to pak Německo koriguje a připomene, že dělá víc. A že je daleko největší dodavatel zbraní a financí na Ukrajinu. 

Velvyslanec to zmínil i na příkladu dodávek německých tanků Leopard 2, kolem nichž byly velké diskuse. Nyní už podle Kafky Němci řekli, kdy je Ukrajině dodají, zatímco ostatní teprve začali hledat ve skladech, jestli je jejich technika opravdu schopná převozu. 

Kafka také zmínil, že Němci sami začínají objevovat něco, čemu říkají „německá rychlost.“ Ta se zatím moc neprojevuje v obranných aspektech, ale v těch energetických ano. „Za deset měsíců dokázali postavit dva LNG terminály na severu a ještě další dva budou v dohledné době také zprovozněny,“ vyslovil s uznáním. 

Mění se také situace kolem výdajů na obranu. Velvyslanec zmínil, že z rozpočtu spolkového ministerstva obrany bylo dříve spořicí prasátko. Když bylo potřeba někde něco zaplatit, tak se to vzalo obraně. Scholz pak slíbil, že Německo začne intenzivně doplňovat zbrojní sklady a modernizovat armádu. 

Časy se mění i v klimatické politice Německa

K současné klimatické politice Berlína Kafka řekl, že Německo by pro Česko mohlo být strašákem nebo nepříjemným šprtem, pokud by bylo úspěšné a udrželo si svoji autoritu z doby Merkelové. „Ale tu nemá. Nemá ji ani německo-francouzský motor.“ Není podle něho nikdo, kdo by rozhodoval za Evropu, spíše se dnes postupuje podle hesla „každý něco pro Evropu.“

Velvyslanec vidí změnu situace i v tom, že od roku 2022 se v evropské politice začíná pracovat s mechanismem evaluace. Tedy, že se za pár let přezkoumá, zda čísla a technologie budou takové, jako se dnes očekává. V této souvislosti zmínil normu Euro 7 či zákaz dieselů.