Některé horské vesnice v Maroku jsou srovnané se zemí, vláda zřídí fond pro lidi v nouzi

Horizont: Následky zemětřesení v Maroku (zdroj: ČT24)

Záchranáři v Maroku dál hledají přeživší pátečního zemětřesení – podle tamního ministerstva vnitra si vyžádalo podle nových oficiálních údajů 2862 obětí. Mnohé vesnice v horách blízko epicentra jsou srovnané se zemí. Marocká vláda oznámila zřízení fondu pomoci lidem v nouzi. Mají z něj být hrazeny mimo jiné náklady na zajištění poškozených domů, píše server Hespress s odvoláním na mluvčího vlády. Do Maroka už odletěly pomáhat první zahraniční záchranné týmy. Čeští hasiči na místo nepoletí, nedostali pozvání.

Podle odhadů OSN se přírodní katastrofa dotkla zhruba tří set tisíc lidí. Otřesy poškodily budovy v městech, jako je Marrákeš, nejvíce obětí si ale zřejmě vyžádaly ve vesnicích pohoří Vysoký Atlas v centrální části země. Cestu do odlehlých vesnic v horách přitom stále komplikují balvany spadané na silnice. Jelikož pomoc vázne, počet obětí zřejmě dál poroste.

„Situace je zmatená, lidem chybí základní věci jako generátory na elektřinu, léky nebo přístřeší,“ uvedla regionální manažerka pro Blízký východ a Mongolsko z Charity ČR Kateřina Velíšková, která do země vyrazí v příštích hodinách zmapovat situaci.

„Jako když padá na střechu letadlo“

Řada Čechů musela páteční noc trávit venku. „Se ženou jsme se ukládali ke spánku, když o pár desítek minut později začal příšerný hluk. Žena si myslela, že nám padá na střechu letadlo nebo že přistává vrtulník na zahradě. Nicméně o pár vteřin později začalo obrovské zemětřesení, okamžitě vypadl proud, takže jsme letěli z postele k postýlce, kde spala dcera, tu jsme popadli a snažili se utéct z domečku, ve kterém jsme bydleli, ven na zahradu. Pak už jsme jen čekali, až otřesy přejdou,“ vzpomíná vedoucí zahraniční kanceláře CzechTrade Maroko Jakub Atarsia.

„Nejhorší je ta kombinace hluk, zemětřesení a slepota, protože okamžitě vypadne proud a po paměti hledáte cestu ven. Ty otřesy vypadají tak, že běžíte a hází to s vámi ze strany na stranu a modlíte se, abyste byli schopní proběhnout úzkými dveřmi,“ přiblížil Atarsia.

Překvapil nás obrovský hluk, popisuje zemětřesení vedoucí CzechTrade Maroko (zdroj: ČT24)

Mobilní síť začala fungovat až v sobotu, takže si informace o dopadech zemětřesení předávali ústně s místními obyvateli. „Byli jsme kousek od hlavní silnice vedoucí dál do Atlasu. Kolem poledne jsme slyšeli, že začínají létat vrtulníky, slyšeli jsme zdálky sanitky. Člověk, když viděl ty nestabilní svahy a domečky v těch vesnicích, tak si dovedl představit, jak to tam asi vypadá a že ty silnice jsou skutečně neprůjezdné,“ konstatoval Atarsia.

V zasažených místech se už konaly první pohřby. „Když to začalo, zrovna jsme večeřeli. Poprosil jsem syna, aby z kuchyně přinesl nůž, abychom si mohli nakrájet dezert. Už ho ale nestihl přinést, protože zemětřesení začalo v momentě, kdy pro něj šel. Pohřbily ho asi dva metry sutin,“ říká přeživší Hamid Ben Henna.

Zraněným se snaží pomáhat i obyčejní Maročané – v Marrakéši se u transfuzních center shromáždily tisíce dobrovolníků, kteří přišli darovat krev. „Po takovém neštěstí si musíme navzájem pomáhat. To nejmenší, co můžeme udělat, je darovat krev těm, kteří ji potřebují. Proto jsme tady,“ uvedl dárce krve Noreddine Chelchouli.

Veřejné i soukromé peníze

Marocká vláda chce na pomoc lidem v nouzi uvolnit zvláštní finanční prostředky. Podle mluvčího mají do fondu směřovat peníze veřejných institucí i dobrovolné příspěvky soukromého sektoru. Pro lékařské ošetření více než dvou tisíc zraněných bylo mobilizováno kromě místních nemocnic a ošetřovatelských služeb více než tisíc lékařů a 1,5 tisíce zdravotních sester a pečovatelů.

Maroko v neděli oznámilo, že přijme pomoc ze čtyř zemí. Kladně odpovědělo na nabídky Španělska, Velké Británie, Kataru a Spojených arabských emirátů vyslat pátrací a záchranné týmy.

Pomoc oznámila také Saúdská Arábie. Král Salmán a korunní princ Muhammad bin Salmán nařídili zřízení leteckého mostu pro dodávky pomoci do Maroka, oznámila státní tisková agentura SPA v neděli pozdě večer. Podle serveru Arab News má místním záchranářům pomáhat saúdskoarabský pátrací a záchranný tým.

Češi nedostali pozvání

Čeští hasiči ze speciálního USAR týmu zatím nepoletí do zemětřesením zasaženého Maroka. Nedostali od něj zvací nótu. „Vzhledem k faktu, že Česká republika dosud neobdržela souhlas marocké strany pro nasazení záchranného týmu, s jeho vysláním v současné době, respektive dnes (v pondělí), nepočítáme,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Bez oficiální žádosti nelze zahraniční tým do postižené země vyslat. Hasiči jsou podle mluvčí i nadále připraveni mimo jiné na poskytnutí materiální humanitární pomoci, pokud o ni budou požádáni a pokud ji příslušná ministerstva schválí.

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) v pondělí rozhodl o rezervování deseti milionů korun na pomoc Maroku po zemětřesení. Pokud bude vyslán USAR tým, většina peněz půjde na jeho působení.

V současné době by se v Maroku mohlo nacházet do pěti set českých turistů. Cestovní kanceláře mají klienty hlavně v letoviscích, řekla ČT výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Chaloupková. Nikdo nezemřel ani neutrpěl zranění.

„Otřesy byly cítit v celém Maroku včetně letovisek u moře, nicméně ta severní letoviska jsou vzdálena od epicentra 870 kilometrů a město Agádír je vzdáleno od Marrákeše necelých tři sta kilometrů, takže nedošlo k poškození hotelů,“ sdělila Chaloupková.

Pomoc ze zahraničí

Marocký král Muhammad VI ani premiér Azíz Achanúš doposud nevystoupili s projevem k národu. Maroko zatím přijalo nabídky na vyslání záchranných a pátracích týmů pouze od Španělska, Británie, Kataru a Spojených arabských emirátů (SAE). Státní televize oznámila, že vláda před přijetím zahraniční pomoci vyhodnotila její potřebu a zvážila význam koordinace záchranných prací s tím, že pak by mohla přijmout nabídky i od dalších zemí.

Španělsko a Británie vyslaly do zasažené oblasti záchranáře s pátracími psy. V neděli oznámil Katar, že také jeho záchranný tým odcestoval do Maroka. Evropská unie uvedla, že v první fázi uvolní jeden milion eur (asi 25 milionů korun) pro nevládní humanitární organizace, které se už nacházejí v Maroku, a že je v kontaktu s marockými úřady, jimž nabízí plnou asistenci při civilní ochraně.

Francie ani Německo navenek nepřikládají velký význam tomu, že jejich nabídku pomoci Maroko bezprostředně nepřijalo. Podle Německa nic nenasvědčuje tomu, že by rozhodnutí Rabatu mělo politický podtext. Berlín uvedl, že z vlastní zkušenosti s ničivými záplavami z roku 2021 ví, jak je důležitá koordinace pomoci, aby si záchranáři během prací vzájemně nepřekáželi.

Francouzská ministryně zahraničí Catherine Collonaová uvedla, že Paříž je připravena pomoci, kdykoli o to Maroko, suverénní země ve svých rozhodnutích, formálně požádá, a že jakákoli kontroverze v této otázce je „nemístná“. Vztahy Paříže a Rabatu v posledních letech komplikuje zejména otázka sporného území Západní Sahary, které Francie neuznává jako marocké. Maroko nemá od ledna v Paříži svého velvyslance.