Nejvyšší soud USA odmítl sexuální diskriminaci na pracovišti

Nejvyšší soud Spojených států v pondělí podpořil práva sexuálních menšin, když rozhodl, že zlomový zákon ze 60. let zakazující diskriminaci na pracovišti chrání také homosexuály a transgenderové osoby. Většina soudního senátu se přiklonila k výkladu, že zaměstnavatel, který člověka s menšinovou sexuální orientací kvůli této vlastnosti propustí, daný federální zákon porušuje, informují světové zpravodajské agentury.

Verdikt se týká klíčového ustanovení v zákoně o občanských právech z roku 1964. To zakazuje zaměstnavatelům diskriminovat osoby na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, národnosti a vyznání. Šest z devíti soudců Nejvyššího soudu vyjádřilo názor, že „Článek VII“ před diskriminací chrání i zástupce sexuálních menšin.

Agentura AP verdikt hodnotí jako „významné vítězství pro práva LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob) před konzervativním tribunálem“.

Rozhodnutí je důležité pro asi 11,3 milionu lidí v USA

Soudce Neil Gorsuch v odůvodnění rozsudku uvedl, že propuštění zaměstnance za to, že je homosexuál nebo transgenderový člověk, je protizákonné, protože v rozhodnutí hraje roli pohlaví.

Propuštěný v takovém případě přišel o práci v důsledku „vlastností nebo činů“, které by zaměstnavatel u osoby jiného pohlaví nebral v potaz, což je přesně to, co Článek VII zakazuje. Podle většiny soudců je tedy jasné, že federální zákon chrání i zástupce sexuálních menšin.

Opačného mínění byli Samuel Alito, Brett Kavanaugh a Clarence Thomas, kteří jsou stejně jako Gorsuch a předseda Nejvyššího soudu John Roberts považováni za konzervativní členy senátu.

Podle AP bude mít dnešní verdikt velký význam pro miliony lidí s menšinovou orientací, kteří aktuálně podle odhadů v USA pracují. Důvodem je to, že ve většině amerických států nejsou zákonem chráněni před diskriminací na pracovišti. Experti z Kalifornské univerzity v Los Angeles odhadují, že celkem žije v USA asi 11,3 milionu gayů, leseb bisexuálů a transgenderových osob.