Největší selhání americké vlády v dějinách, kritizovala Harrisová přístup ke covidu. Pence postup hájil

Osm dní po první prezidentské debatě se v televizním duelu střetli také kandidáti na funkci amerického viceprezidenta – současný zástupce hlavy státu Mike Pence a demokratická senátorka Kamala Harrisová. Zejména Pence je nyní podle médií pod velkým tlakem, kampaní totiž otřásá šíření koronavirové nákazy v nejvyšších patrech americké politiky. Také Harrisová už v debatě zkritizovala administrativu prezidenta Donalda Trumpa za přístup k pandemii covidu-19.

Chování administrativy amerického prezidenta ohledně pandemie nemoci covid-19 zkritizovala Harrisová hned na úvod debaty kandidátů na viceprezidenta. Právě pandemie byla jedním z hlavních témat celé debaty.

„Američané jsou svědky největšího selhání administrativy kteréhokoli prezidenta v dějinách naší země,“ konstatovala pětapadesátiletá Harrisová. Jedenašedesátiletý Pence reagoval obhajobou kroků vlády, zmínil Trumpovo omezení vstupu osob cestujících z Číny do Spojených států z konce ledna, kdy byla Čína ohniskem nákazy.  

Mike Pence v debatě kandidátů na viceprezidenta USA
Zdroj: Reuters

Pence s Harrisovou se střetli také v otázce vakcín. Demokratická kandidátka uvedla, že si s radostí nechá aplikovat vakcínu proti koronaviru schválenou odborníky, ale že v této věci nevěří Donaldu Trumpovi, který už v minulosti propagoval pro boj s covidem-19 léčiva, která nakonec neměla prokazatelný účinek. Pence kvůli tomu svou soupeřku obvinil z politizace vývoje očkovací látky a řekl, že „hraje politické hry s lidskými životy“.

Události: Trumpova nákaza a spor o další debaty (zdroj: ČT24)

Rasismus mezi policisty

Další výrazný střet večera se týkal otázky zakořeněného rasismu v policejních sborech. Harrisová uvedla, že v případu smrti Afroameričanky Breonny Taylorové, která byla zastřelena letos v březnu při nepovedené policejní razii, nebylo učiněno spravedlnosti zadost.

Kauzu Taylorové pak spojila s dalšími případy nepřiměřeného použití síly bělošskými policisty proti černochům z poslední doby, zejména s květnovým úmrtím George Floyda, který zemřel poté, co mu policista přes sedm minut klečel na krku. 

Pence ke kauze zaujal opačný postoj a tvrzení, že je v amerických policejních sborech zakořeněn rasismus, označil za velkou urážkou policejních příslušníků.

Harrisová, která má jamajské a indické kořeny, následně kritizovala Trumpa za to, že při debatě z minulého týdne odmítl odsoudit skupiny hlásající bělošskou nadřazenost. Pence obvinil média z toho, že prezidentova slova vytrhla z kontextu, a tvrdil, že veškeré rasistické skupiny už Trump v minulosti opakovaně odsoudil.

Potraty a nejvyšší soud

Kandidáti se střetli také v otázce dobrovolných potratů a nejvyššího soudu. Pence se nejprve vyhnul otázce, co mají dělat americké státy, pokud by nejvyšší soud zrušil rozsudek Roeová vs. Wade z roku 1973, který v podstatě legalizoval potraty po celých USA. Místo toho obhajoval konzervativní soudkyni Amy Coneyovou Barrettovou, kterou nedávno navrhl do funkce Trump.

„Je to otázka volby. A já budu vždy bojovat za právo žen na to, aby se mohly samy rozhodnout co dělat se svým tělem,“ řekla Harrisová k otázce potratů. Pence jí odpověděl, že je mu ctí sloužit prezidentovi, který brání posvátnost lidského života.

Harrisová se však vyhnula otázce, zda se budou demokraté v případě listopadové výhry snažit navýšit počet soudců v nejvyšším soudu, aby do něj mohli nominovat svoje kandidáty a získat tak ve vlivném tribunálu znovu většinu pro liberálně laděné soudce.

Namísto toho řekla, že se Trumpova administrativa snaží všemi silami zaplnit nižší soudy svými ideologickými spojenci, přičemž očividně přehlíží černošské kandidáty.  

Debatující za plexisklem

Z důvodu šíření koronaviru provázela debatu ve městě Salt Lake City na půdě vysoké školy University of Utah mimořádná hygienická opatření. Kandidáti byli od sebe asi tři a půl metru, oddělovaly je i štíty z plexiskla, které někteří lékaři považují z hlediska případného šíření koronaviru za neúčinné. Pence i Harrisová ale už ve středu ohlásili negativní testy na koronavirus. 

Nákaza zasáhla prezidenta Trumpa i řadu lidí z jeho okolí, včetně šéfa jeho volebního štábu Billa Stepiena. Na seznamu pozitivně testovaných jsou i mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová a čtyři členové jejího týmu nebo Trumpovi poradci Hope Hicksová a Stephen Miller. 

Střet kandidátů na viceprezidenta nebývá za normálních okolností příliš zásadní, letos mu ale média věnovala větší pozornost. Vzhledem k nákaze prezidenta je totiž nejistý osud další debaty prezidentských kandidátů. Pence i Harrisová se také podle pozorovatelů zřejmě chystají v budoucnu sami usilovat o prezidentský post nehledě na výsledek letošních voleb.

V souvislosti s další debatou kandidátů na prezidenta se z důvodu bezpečnosti mluví také o virtuální debatě. Donald Trump ale ve čtvrtek řekl, že taková možnost je pro něj nepřijatelná a virtuální debaty se svým demokratickým rivalem Bidenem by se neúčastnil.