Největší bruselské nádraží má problémy s kriminalitou a bezdomovectvím

Události: Bezpečnostní opatření na nádraží v Bruselu (zdroj: ČT)

Největší nádraží v Bruselu se potýká se zhoršenou bezpečnostní situací. Kolem stanice Midi se koncentruje kriminalita v podobě krádeží nebo prodeje drog, ale i sociální problémy jako bezdomovectví. Vláda slíbila posílení hlídek a vznik nové policejní služebny. Nevládní organizace upozorňují, že jen represe problémy nevyřeší.

Největší belgické nádraží Brusel-Midi neboli jih odbaví denně 160 tisíc cestujících. Sem přijíždí rychlovlaky z Paříže nebo Londýna. Je to uzel pro dopravu, ale i bezdomovectví, kapsářství, konzumaci drog nebo bezprizorní žadatele o azyl.

Bezpečnostní situace se v posledních týdnech zhoršila natolik, že se do řešení vložila vláda. „Musíme zajistit bezpečnost, dlužíme to každému, kdo Bruselem projíždí. Je to i otázka životních podmínek pro ty, kdo v oblasti žijí,“ nechal se slyšet belgický premiér Alexander De Croo.

Pár set metrů od stanice je denní centrum Doucheflux, kde si lidé bez domova můžou vyprat a vyměnit oblečení, vysprchovat se nebo se třeba zapojit do výtvarných dílen. V červnu museli na týden zavřít kvůli nárůstu násilí mezi návštěvníky i vůči personálu.

Vláda přišla s plánem, který má situaci zlepšit. Přímo na nádraží Midi vznikne policejní stanice, o bezpečnost se postará více hlídek a více kamer. Platit také bude zákaz konzumace alkoholu. „Vylepšíme osvětlení na stanici a kolem ní, aby tu nebyla tmavá zákoutí,“ slíbil mluvčí belgických drah Dimitri Temmerman.

Policie už provedla několik razií a zadržela desítky osob. Podle zakladatele zmíněného denního centra Laurenta D'Ursela jde jen o akce na efekt, při kterých končí v poutech vedle lidí z kriminální scény i ti, kteří potřebují pomoc. „Kriminalizace chudoby dopadne na lidi, kteří jsou oběti spíše než viníci,“ míní.

Problém každopádně zhoršuje obchod s drogami. Experti varují, že konzumace je na vzestupu. Na ulici se rozšířil hlavně crack, levná náhražka kokainu.