Neapol (Itálie) - Mafie v italské Neapoli se pustila do nového druhu podnikání. Vedle kontroly obchodu s drogami, podnikání ve stavebnictví a sběru odpadků se nyní pustila i do pekařství. Camorra zřejmě stojí za mnohými z 1400 nelegálně fungujících pekáren, jež dodávají výrobky stovkám pouličních prodavačů. Ti pak prodávají chléb přímo z kufrů aut na ulici. Otevřeno mají 24 hodin denně a zákazníky přitahují levným, křupavým chlebem, čerstvě upečeným v pecích vytápěných dřevem - přesně tak, jak to mají obyvatelé Neapole rádi.
Neapolská mafie se pustila i do pečení chleba
Jak uvedl redaktor RAI Josef Kašpar, cenám mafie poctiví pekaři nemohou konkurovat. Policie už také několik podezřelých pekáren zavřela především kvůli zdravotním rizikům pečiva z dílny mafie. Ta totiž v pecích pálí staré lakované dřevo, skořápky ořechů pokryté pesticidy a dokonce i desky z rakví vykopaných z hrobů. „Kdokoli si tento chléb kupuje, jí dioxiny a karcinogenní látky a vážně ohrožuje své zdraví,“ říká Francesco Borrelli, zemědělský inspektor provincie Neapol.
Centrem nelegálních pekáren je Afragola, malé město v blízkosti Neapole, kde působí jeden z klanů Camorry. Funguje tu 17 legálních pekáren - a více než stovka nelegálních. Po celé provincii představují pekárny podnikání v hodnotě 600 milionů eur, z nějž valnou většinu kontroluje mafie.
Policie nedávno zavřela několik špinavých, vlhkých provozoven se zplesnivělými stropy, v nichž mísili těsto na chleba nelegální přistěhovalci. Některé z nich byly nebezpečně blízko hořících skládek toxického odpadu, jež na pole kolem Neapole navezla Camorra, a některé byly začátkem letošního roku již spojovány s kontaminovaným sýrem typu mozzarella. Majitelé ale po krátké době strhávají policejní pečeti a obnovují provoz. Nelegální pekárny teď v Neapoli poskytují téměř polovinu veškerého chleba a pekaři, kteří pečou legálně, už v loňském roce rozdali 20 tisíc baget zdarma, aby si získali zákazníky zpět.