Navalnyj nemá šanci porazit Putina, volební komise ho odmítla zařadit mezi prezidentské kandidáty

Navalnyj nemůže kandidovat na prezidenta, potvrdila volební komise (zdroj: ČT24)

Ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj předal volební komisi dokumenty ke své kandidatuře na prezidenta. Dodal i podpisy prvních pěti set příznivců. Komise ho ale odmítla zaregistrovat. Hlasování se nemůže zúčastnit kvůli podmíněnému trestu za údajnou zpronevěru. Navalnyj následně vyzval Rusy k bojkotu voleb.

Dvanáct členů komise hlasovalo pro odmítnutí Navalného, zatímco jeden z členů se hlasování zdržel, sdělila agentura TASS.

Navalnyj byl letos v květnu pravomocně odsouzen na pět let podmínečně za okradení lesnického podniku Kirovles. Lídr ruské opozice označil proces za politický a za projev snahy Kremlu zbavit se nepohodlného kritika a soupeře Vladimira Putina.

„Procedura, v níž nás zvou k účasti, nejsou volby. Smí se jich zúčastnit jen Putin a kandidáti, které si vybral,“ řekl Navalnyj. „Jít k takovým volbám znamená hlasovat pro lži a korupci,“ dodal.

Navzdory zamítavému stanovisku volební komise proto hodlá na své kandidatuře trvat. V neděli jej podpořily stovky demonstrantů po celé zemi. Asi 800 Navalného stoupenců se shromáždilo v obřím stanu v Moskvě, další příznivci vyšli do ulic 19 ruských měst od Vladivostoku po Petrohrad.

Můžete to brát ironicky, anebo bez ironie, ale naprosto vážně říkám, že rozhodnutí nepustit mě k volbám vyloučí miliony lidí úplně z politického systému, protože jim nedá možnost nějak se voleb zúčastnit.
Alexej Navalnyj
lídr ruské opozice

V minulých dnech Navalnyj získal dostatečné množství hlasů, aby se o kandidaturu mohl ucházet. Ruské zákony vyžadují, aby prezidentského kandidáta podpořilo nejdřív minimálně 500 lidí. Teprve pak následuje druhý krok, tedy shromáždění nejméně jednoho milionu podpisů.

Navalnyj podle průzkumů nemá šanci volby vyhrát, podporují ho údajně jednotky procent voličů. Hlavní favorit Putin by měl ve volbách 18. března dostat podle odhadů kolem 65 procent hlasů.

Současný prezident jde do voleb oficiálně jako nezávislý kandidát, jasně ho ale podporuje strana Jednotné Rusko. Kandidátem komunistické strany se stal Pavel Grudinin, o prezidentské křeslo se rovněž chtějí ucházet vůdce nacionalistů Vladimir Žirinovskij a televizní moderátorka Xenija Sobčaková.

Podle Navalného je ale Sobčaková kvůli rodinným vazbám parodií na opozici. Právě její otec jako bývalý starosta Petrohradu pomohl Putinovi do vysoké politiky.

Navalnyj se narodil v roce 1976. Vystudoval práva v Moskvě. Má ženu a dvě děti. Jeho politická kariéra nabrala na obrátkách poté, co v roce 2008 začal psát blog o korupci a dalších údajných nekalých praktikách v některých velkých státem kontrolovaných ruských podnicích.

Prostřednictvím blogu na webových stránkách LiveJournal pravidelně útočil na Putina a jeho spojence.

Jednou z jeho taktik bylo stát se menšinovým akcionářem velkých ropných společností, působit v bankách a na ministerstvech a klást nepříjemné otázky ohledně děr ve státních financích, připomíná BBC. Tvrdí, že to nejlepší, co by Západ mohl udělat pro spravedlnost v Rusku, je zakročit proti praní špinavých peněz.

Navalnyj se považuje za demokrata a nacionalistu. Je členem Pokrokové strany. Na přelomu let 2011 a 2012 patřil k hlavním vůdcům masových demonstrací proti režimu prezidenta Vladimira Putina. V roce 2013 se postaral o překvapení ve volbách moskevského starosty tím, že získal více než čtvrtinu hlasů a bezmála si vynutil druhé kolo. Pak byl ale pravomocně odsouzen.

Navalnyj ukázal v souvislosti s vraždou Němcova na Putina
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin