Procházková: Mírnější tresty pro Navalného a spol.? Kreml nechce před volbami mučedníky

Procházková: Mladí aktivisté začínají být Putinovou noční můrou (zdroj: ČT24)

Nebývale silné víkendové demonstrace napříč Ruskem dávají vzpomenout na vlnu nepokojů po prezidentských volbách z roku 2012 – a zároveň se dotýkají těch příštích za rok. Po celé zemi se sešly desetitisíce mladých lidí kvůli nespokojeností s korupcí a životní úrovní. V čele protestních pochodů stanul známý opozičník Alexej Navalnyj, možný protikandidát Putina. S ohledem na volby ale úřady i soudy vynechaly drakonické tresty, i když na politickou revoluci to v Rusku zatím nevypadá, připomínají znalci.

Právě před pěti lety, kdy po prezidentské volbě, která rozhodla o Putinově návratu do Kremlu, vyšly jen do ulic Moskvy desetitisíce demonstrantů. Protesty přerostly v násilí, při němž bylo mnoho lidí zatčeno a později následně odsouzeno k několikaletým trestům.

Nyní však státní složky naložily se zatčenými mnohem smířlivěji. Ze zhruba tisícovky zadržených v Moskvě bylo po sepsání protokolu zhruba 90 procent propuštěno. Zbylí dostali peněžité pokuty, případně 10 až 15 dnů za mřížemi. To se týká i nejprominentnější účastníka Navalného.

Protest proti korupci v Moskvě
Zdroj: Maxim Shemenov/Reuters

Podobný přístup úřadů má podle novinářky Petry Procházkové několik důvodů. Předně fakt, že málokdo – včetně Navalného byl schopen odhadnout tak mimořádně početnou účast napříč celým Ruskem.

„Justice ani policie neměly přesné instrukce a zvláště soudy teď úplně netušily, jak ty věci soudit a jak dalece mají být přísní. V Kremlu jsou také trochu zmateni, což bylo vidět i na vyjádření mluvčího, který nevěděl úplně přesně, jak novinářům vysvětlit, co se to v neděli stalo,“ zmínila Procházková.

Kreml oficiálně komentoval situaci jako provokaci a porušení zákonů. „Výzvy pořadatelů k účasti na pochodu jsou nezákonné, fakticky nejde o nic jiného než o provokaci,“ prohlásil mluvčí Dmitrij Peskov a pochválil policisty za „korektní“ práci.

Ruská policie zadržuje Alexeje Navalného
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

Svou roli v opatrnějším postoji úřadů i soudů může hrát i zmiňovaný blížící se termín voleb. „Kreml si rozhodně nechce rok před volbami vyrábět nějaké mučedníky, kteří budou trpět ve vězení a pro nespokojené občany se stanou ikonami,“ dodává novinářka.

Víkendové protesty zasáhly až 80 ruských měst, ovšem jen ve 20 z nich byly demonstrace povoleny. Počet účastníků se pohyboval v řádu desetitisíců. Pro politické elity v čele s Vladimirem Putinem jde podle znalců o důrazné varování, nikoliv však reálné ohrožení.

Téměř přesně za rok se konají prezidentské volby a současný šéf Kremlu si drží osmdesátiprocentní podporu. „Ty demonstrace se týkaly desetitisíc lidí, ale v Rusku je 140 milionů lidí a nelze z toho jednoho projevu občanské neposlušnosti usuzovat, že by v nějaké blízké době došlo k zásadním změnám,“ zmínila Procházková, která dění v Rusku dlouhodobě sleduje.

Výjev z demonstrace ve Vladivostoku
Zdroj: Yuri Maltsev/Reuters

Hlavním heslem víkendových protestů byl nesouhlas s korupcí i životními poměry hlavně mladých lidí. Poslední kapkou byl podle nezávislých médií fakt, že se úřady odmítly zabývat nedávno zveřejněným dokumentem Navalného. Opoziční politik vněm tvrdí, že premiér Dmitrij Medvěděv nashromáždil obrovské jmění, ke kterému nemohl přijít legálně.

„Korupce je něco, co bohužel tak nějak patří k současné ruské politické kultuře,“ komentuje bývalý velvyslanec v Moskvě Petr Kolář. „Mimochodem i někdejší lídr opozice Boris Němcov často na podvody v nejvyšších místecb poukazoval a vydával publikace. Ani on sám se ale nevyhnul podezření z korupce v době, kdy byl premiérem,“ tvrdí.

Podle šéfa poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika se dají víkendové události i zmíněný dokument vnímat i jako součást předvolební kampaně právě pro Navalného.

Protesty kvůli korupci. Jak s ní v Rusku bojovat? (zdroj: ČT24)

„Je to podobné jako u nás. Také zdejší lidi štve otázka korupce a tady bych připomněl, že na otázce řešení korupce se u nás vyhrávají volby,“ zmiňuje Kováčik. „Ten materiál může být samozřejmě z části účelově zpracován ve prospěch pana Navalného, ale počkáme si, jak se to bude dál vyvíjet,“ dodal.

Podle něj by k řešení ruské korupce mohl pomoci zákon o majetkovém přiznání od určitého jmění. Putinovi prý navíc hraje do karet politická stabilita, kterou si mnoho Rusů přeje. „Lidé ale mají stále v paměti, jak to bylo za prezidenta Borise Jelcina. Nyní těžko bojovat proti tomu, kdo z chaosu vytvořil řád, a to se bezesporu panu Putinovi podařilo,“ dodává.