NATO zvýší výrobu munice a vojenského materiálu, řekl Stoltenberg

Brífink po jednání ministrů NATO v Bruselu (zdroj: ČT24)

Státy Severoatlantické aliance se shodly na spolupráci při rozšíření výroby munice a vojenského materiálu, řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Uvedl také, že záleží na rozhodnutí Turecka, zda podepíše jen jeden přístupový protokol pro Finsko, nebo i druhý pro Švédsko. Ministři obrany členských zemí Aliance jednali ve středu, druhý den svého zasedání, také o plánech, jak dále přizpůsobit obranu svého území hrozbě případného ruského útoku.

Česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla pro ČT, že během jednání v Bruselu nezazněly konkrétní časové termíny, kdy Ukrajina dostane tanky Leopard a další slíbené zbraně. Zdůvodnila to tím, že každá dodávající země má jiné možnosti, jak dopravit vojenský materiál na Ukrajinu.

„Toto bohužel nějakým způsobem unifikovat nejde,“ dodala ministryně s tím, že apel na co nejrychlejší dodávky zazněl jak ze strany Kyjeva, tak ze strany vedení NATO.

O tom, zda se hovořilo rovněž o dodávce stíhaček pro Ukrajinu, nechtěla ministryně mluvit s odkazem na to, že se jednalo „v režimu secret“.

Černochová také zmínila, že kromě zbraní Česká republika zajištuje i výcvik ukrajinských vojáků. Nad rámec současné pomoci se pak jedná o zapojení až deseti českých vojenských policistů do mezinárodního vyšetřovacího týmu. Tuto účast však musí ještě schválit vláda a Parlament ČR.

Některé státy již zvyšují výrobu dělostřelecké munice

Státy Severoatlantické aliance se shodly na spolupráci při rozšíření výroby munice a vojenského materiálu, jehož zásoby se ztenčily kvůli protahující se ruské agresi vůči Ukrajině, oznámil Stoltenberg, podle něhož již některé země začaly navyšovat výrobu například dělostřelecké munice.

Ministři ve středu podle Stoltenberga rovněž schválili nový plán obrany Aliance pro příští roky, který reaguje mimo jiné na ruskou hrozbu. Aliance bude koordinovat zlepšení ochrany kritické infrastruktury a zaměří se na podmořské sítě, dodal její šéf.  

Zástupci vlád aliančních zemí se během dvoudenního bruselského jednání shodovali na tom, že Ukrajině poskytnou další zbraně a munici, kterou potřebuje k odražení očekávané ruské ofenzivy a k případnému získání iniciativy na bojišti.

„Ukrajině se otevírá příležitost, aby zvrátila rovnováhu na svou stranu. Hrajeme o čas,“ prohlásil Stoltenberg. Aby mohly alianční země dále dodávat Kyjevu dostatek docházející munice, rozhodly se podle něj spolupracovat při budování nových výrobních kapacit.