Nástupiště kyjevského metra jsou plná stanů a matrací

Události: Kyjevské metro jako úkryt (zdroj: ČT24)

Ukrajinské hlavní město Kyjev není v tak katastrofální situaci jako Mariupol nebo Charkov. Přesto je ostřelované od prvního dne války a podle úřadů už tam zahynulo asi šedesát lidí. Mnozí proto většinu času tráví v podzemí. Kyjevské metro je pro některé obyvatele domovem už tři týdny.

Bezdomovci války si v metru postavili stanová města připomínající scény z filmů o životě po apokalypse. Každý žije na pár metrech čtverečních. Důležitá je matrace, teplé oblečení, pro někoho i domácí zvíře.

Natálie si postavila strohou repliku obývacího pokoje. Sedí v ní sama a zírá na prázdnou židli naproti. Neutěšenou kulisu dokresluje pravidelné houkání metra. Soupravy – alespoň přes den – jezdí dál. I tento intenzivní podzemní zvuk je ale snesitelnější než noční poplašné sirény na povrchu.

„Už jsem tady 24 dní. Od prvního dne války. Občas jdu do svého bytu, abych se osprchovala a uvařila si nějaké jídlo. Ale na noc se vždy vracím do krytu, protože je to jednoznačně jedno z nejbezpečnějších míst na spaní,“ popisuje Kyjevanka, která se představila jako Natálie.

Jednotvárný život

Kyjevané stále žijí v nejistotě, jestli anebo kdy na jejich město zaútočí ruské jednotky, které se hromadí u severních předměstí.

Dlouhé hodiny v podzemí prostupuje nuda. Rodiče si to snaží nepřipouštět. Dobře vědí, že v jiných městech už děti ve věku jako ty jejich zemřely při intenzivním bombardování. „Jakou zábavu bychom tady asi mohli mít, když v zemi zuří válka? Není tady žádná zábava. Staráme se o děti. Život je jednotvárný,“ líčí jeden z obyvatel metra Alexander Ivošenko.

Dodávky vody i elektřiny jsou v Kyjevě stále zajištěné. Stejně jako možnost udržovat po telefonu kontakt s blízkými, kteří zůstali na povrchu nebo dokonce žijí ve městech, kde už se před válkou ani nemají pořádně kam schovat.