Násilí střelnými zbraněmi je v USA oficiálně veřejnou zdravotní krizí

Horizont ČT24: Zbraně ohrožují veřejné zdraví USA (zdroj: ČT24)

Násilí páchané střelnými zbraněmi je ve Spojených státech nově definováno jako krize ohrožující veřejné zdraví. Rozhodl o tom nejvýše postavený armádní lékař, generál Vivek Murthy. Střelba je například v současnosti v Americe nejčastější příčinou úmrtí dětí a mladistvých.

„V posledních několika desetiletích jsme sledovali nárůst násilí, zejména masových střeleb a incidentů, které se odehrávají v našem okolí. Vidíme, že naše kolektivní trauma se rozrostlo do velmi znepokojivých rozměrů,“ prohlásil Murthy.

Loni bylo v průměru každých 24 hodin ve Spojených státech zasaženo střelbou 327 lidí. Celkový počet úmrtí v souvislosti se střelnými zbraněmi vystoupal na 42 967. Vzhledem k vysokému počtu úmrtí mezi mladými se Murthy snaží apelovat hlavně na mládež, aby se zbraní stranila a neřešila jimi mnohdy malicherné konflikty.

V roce 2023 zemřelo v průměru každý den v USA po výstřelu ze zbraně 117 lidí. Desetitisíce mrtvých, násobně více zraněných a statisíce traumatizovaných příbuzných i očitých svědků – to vše vytváří obrovský tlak na americký zdravotní systém. Nejde jen o rychlou pomoc těsně po střelbě, ale také rehabilitace nebo dlouhodobou psychologickou péči.

„Lidé v naší zemi mají právo žít, pracovat, modlit se a studovat bez strachu z násilí, včetně toho páchaného zbraní. Přitom dnes v Americe každý pátý člověk měl příbuzného, kterého zabila zbraň,“ nechala se slyšet americká viceprezidentka Kamala Harrisová.

Murthy volá po povinném prověřování všech, kteří si pořizují střelnou zbraň, také chce zakázat některé jejich typy, omezit nošení zbraní na veřejných místech nebo tvrději postihovat majitele, kterým budou odcizeny. Nic z toho ale nemůže prosadit na celonárodní úrovni sám, bez schválení Kongresem. V něm jsou ale dlouhodobě podobné plány neprosaditelné. Ve Spojených státech je totiž silně zakořeněn pocit nutnosti držení zbraně pro obranu.