Náklady na prezidentskou kampaň přesáhnou jednu miliardu dolarů

Washington/Concord - Už za dva dny odstartuje v americké Iowě maraton prezidentských primárek, během nichž vyberou strany svoje kandidáty pro podzimní prezidentské volby. Letošní předvolební kampaň bude patřit k nejdražším v historii Spojených států, odhaduje se, že náklady přesáhnou jednu miliardu dolarů.

Náklady na boj o Bílý dům přesáhnou jednu miliardu dolarů. Podle poradce republikánského kandidáta Mitta Romneyho je reálné, že budoucí prezident bude potřebovat nejméně polovinu této částky.

Kdo má peníze, může si koupit vysílací čas pro reklamy, který přijde na miliony dolarů, stejně jako propagace v novinách.

Na shromažďování peněz pro kandidáty pracují týmy expertů. Způsoby získávání financí jsou různé – od podpůrných darů voličů až po pořádání večeří, za které hosté platí tisíce dolarů. Sponzorování kandidátů reguluje ve Spojených státech řada zákonů, volební štáby přesto obvykle nacházejí způsob, jak pravidla obejít.

Výsledky prvních primárek ukáží, kteří kandidáti mají menší šanci na úspěch a jejichž kampaň lépe naláká sponozory. Poslední průzkumy překvapivě ukázaly, že favorité v Iowě zřejmě pohoří. V Demokratické straně předstihl Hillary Clintonovou černošský senátor Barack Obama. Dosavadní republikánská jednička, bývalý newyorský starosta Rudolph Giuliani, se v oblibě u svých spolustraníků propadl až na šesté místo, vede bývalý arkansaský guvernér Mike Huckabee.