Naděje na záchranu přeživších po povodních v Německu pohasíná. Berlín schválil finanční pomoc

Události: Německo týden po povodních (zdroj: ČT24)

Německá spolková vláda schválila okamžitou pomoc ve výši dvou set milionů eur (5,1 miliardy korun) oblastem zasaženým ničivými povodněmi. Viceprezidentka úřadu pro technickou pomoc THW Sabine Lacknerová řekla, že naděje na nalezení přeživších pohasínají. Německé úřady evidují po záplavách z minulého týdne přes sto sedmdesát mrtvých. Jen v nejhůře zasaženém okrese Ahrweiler v Porýní-Falci se nadále pohřešuje přes sto padesát lidí.

K částce, kterou pro pomoc zasaženým regionům uvolnil Berlín, přidají stejné množství financí ještě spolkové země. Celkově má tak okamžitá pomoc dosáhnout čtyř set milionů eur, tedy více než deseti miliard korun. Peníze jsou určeny pro likvidaci největších škod na domech a komunální infrastruktuře, jakož i pro překlenutí nouzové situace u lidí bez přístřeší.

Kancléřka Angela Merkelová a spolkový ministr financí Olaf Scholz v uplynulých dnech slíbili poskytnout bezodkladnou pomoc bez byrokratických průtahů v řádu dnů.

Kabinet rovněž plánuje vznik miliardového fondu obnovy. O přesné výši prostředků se ovšem rozhodne až poté, co bude možné lépe odhadnout celkový rozsah katastrofy. Německo také hodlá požádat o peníze z Fondu solidarity Evropské unie, který členské země využívají v případech živelních pohrom.

Vláda v Porýní-Falci mezitím odsouhlasila poskytnutí okamžité pomoci až 3500 eur (90 tisíc korun) na jednu domácnost. Peníze budou vyplácet krizové štáby, přičemž žadatelé nebudou muset předkládat doklady o utržených škodách. Sbírka organizovaná vládou této spolkové země zatím vynesla 6,2 milionu eur (159 milionů korun).

Naděje na záchranu pohasíná

Záplavy, které západní část Německa postihly po bouřkách z minulé středy a které v sobotu zasáhly i východ země, si podle aktuálních údajů vyžádaly nejméně 174 lidských životů, z toho 172 ve spolkových zemích Porýní-Falc (125) a Severní Porýní-Vestfálsko (47). Jen v nejhůře zasaženém okrese Ahrweiler v Porýní-Falci se nadále pohřešuje 155 osob a 764 lidí bylo ošetřeno se zraněními. Počet lidí postižených řáděním živlu se jen v Porýní-Falci odhaduje téměř na 42 tisíc, uvedla agentura DPA s odvoláním na místní policii.

„Momentálně ještě pátráme po nezvěstných, například při odklízení cest nebo čerpání vody ze sklepů,“ uvedla Lacknerová. „Nyní je však bohužel velmi pravděpodobné, že už oběti nezachráníme, ale jen vyprostíme jejich těla,“ podotkla.

Obrovské škody utrpěla také infrastruktura, zničeny či poškozeny byly silnice, železnice, mosty, vysílače mobilního signálu, elektrické vedení, plynovody i vodovody. Podle sdělení železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) poškodila povodeň sedm regionálních tratí v Porýní-Falci a Severním Porýní-Vestfálsku natolik, že je bude nutné postavit zcela znovu či je důkladně sanovat. Celkově bylo zasaženo na šest set kilometrů tratí.

Škody sčítá také zemědělství. Úrodu v zaplavených oblastech buď zcela spláchla voda, nebo jsou pole tak podmáčená, že na ně nemůže vyjet zemědělská technika. Podrobnější obrázek o rozsahu katastrofy by podle mluvčího zemědělské komory Severního Porýní-Vestfálska měla do konce týdne poskytnout analýza satelitních snímků.