Na předměstí Neapole nechvalně proslulém aktivitou mafie slíbila Meloniová návrat pořádku

Horizont ČT24: Meloniová navštívila nechvalně proslulé předměstí Neapole (zdroj: ČT24)

Italská premiérka Giorgia Meloniová na návštěvě předměstí Neapole, které nechvalně proslulo aktivitou mafie, slíbila návrat pořádku. Obyvatelé problémových čtvrtí ale takovým prohlášením příliš nevěří. V posledních třech dekádách je slyšeli opakovaně. Změny se ale nedočkali.

Kdo může, „zelenému městu“ v Caivanu se obyčejně vyhne velkým obloukem. I krátká zastávka může být nebezpečná. Vládne tam chudoba, mafie a prodejci drog. Jenže teď se tu odehrál případ, který otřásl celou Itálií. V chátrajícím sportovním areálu znásilnilo šest mladíků desetiletou a dvanáctiletou dívku. Meloniová se proto rozhodla pro jasné gesto a odhodlala se do hnízda zločinu.

„Jsme tu, abychom samozřejmě vyjádřili solidaritu nevinným obětem nelidského činu. Jsme tu však především proto, abychom do podobných oblastí vrátili vážnost, autoritu a stálou přítomnost italského státu,“ vysvětlila svou návštěvu.

Chudá předměstí Neapole patří k místům trpícím nejen kriminalitou, silně se jich dotklo i nedávné opatření pravicové vlády, která zrušila minimální sociální dávky lidem bez práce a podle levice i části odborníků tím uvrhla ty nejzranitelnější do ještě větší bídy. A tím pádem i do spárů zločineckých organizací.

Vlivný kněz

Ke kontroverzní cestě do nepřátelského prostředí předsedkyni vlády přemluvil Maurizio Patriciello, kněz, jehož předchůdce zabila mafie a který se jí přesto denně veřejně staví na odpor. Teď spolu s místními volá hlavně po možnostech vyžití pro děti – školách, dětských hřištích a sportovištích.

Meloniová slíbila, že místní brzy uvidí přínos její návštěvy. Krajně pravicová politička se vždy pasovala do role bojovnice proti mafii, jenže kroky kabinetu zatím vyznívají jinak. Chce třeba zrušit trestný čin vnějšího napomáhání, s nímž organizovaný zločin snáz přežívá. Drtivá většina místních neskrývá svou skepsi.

Premiérce vyjádřilo podporu jen několik desítek lidí. Jak se navíc ukázalo později, šlo o spolustraníky, kteří se po výzvách na sociálních sítích sjeli do problémového města odjinud.