Na izraelský turistický průmysl těžce dopadají důsledky vojenského konfliktu v Gaze

Události: Dopad konfliktu na cestovní ruch v Izraeli (zdroj: ČT24)

Válka s Hamásem nepříjemně dopadá i na turistický ruch v Izraeli. Hostů je násobně méně než v běžných časech. Silně to ovlivnilo i fungování Jeruzaléma, nejvyhledávanějšího místa v zemi. Problém mají obchodníci i průvodci, letecký provoz na telavivském letišti poklesl na polovinu.

Úpadek turismu nastal v Jeruzalémě, městě, kde duchovno už dávno doprovází i byznys. Jenže tímto spojením otřásl vojenský konflikt v Gaze. Běžně ani v zimě – mimo sezonu – ulice nebývají prázdné.

„Bývalo jich tu hodně. Když říkám hodně, bavíme se o pěti tisících turistů denně. Podívejte, kolik lidí tu teď vidíte,“ ukázal prodejce Maruan Atíja na prázdné ulice. Prohlásil, že tak těžko nebylo ani během covidu. Prodejci jsou už měsíce bez běžného výdělku. Někteří otevírají jen v neděli, někdo od 7. října neotevřel vůbec.

„Svaté město tak zažívá nesvaté časy turismu. I proto, že do země loni zamířila zhruba desetina návštěvníků oproti předloňsku. Co je pro jednu oblast nevýhodou, ale pro jinou může být příležitost. Tohle je málokdy vídaná věc u Chrámu Božího hrobu – turistický ruch nahradil ten stavební,“ popsal zahraniční zpravodaj ČT Jan Šilhan.

Klid tam umožnil nutné opravy, za běžného ruchu je to skoro nemožné. Opravit celý cestovní ruch ale vyjde podstatně dráž. Ten izraelský přišel od začátku války v přepočtu o 30 miliard korun. Téměř bez práce je i českojazyčná průvodkyně Nikol Cohenová – Jeruzalémem vodí zájemce už 12 let.

„Když se podíváme směrem nahoru, tak všechna vrata jsou otevřená, jsou tu kiosky, nabízí se tady zboží a vlastně tady nejde dost dobře projít. Dneska, jak vidíte, tady není nic,“ přiblížila průvodkyně, jak vypadá město za běžných okolností.

Pokles zájmu cítí i letecká doprava. Na mezinárodní telavivské letiště nyní přilétá denně asi dvě stě letadel, běžně je to přitom dvojnásobek.

„Nedostáváme žádné žádosti, žádné rezervace. Pokud přijde nějaká žádost, jsou to spíš lidé, kteří tu jsou za prací, mají den volno a chtějí vidět třeba Jeruzalém nebo Tel Aviv,“ řekl průvodce Menno de Vries.

Dopady války na turismus tak mají mnoho podob. I hotely teď často slouží nikoliv turistům, ale příznačně uprchlíkům z okolí Gazy nebo od libanonských hranic.