Na boj s pandemií nejste sami, vzkázala Američanům první dáma

Události ČT: Druhý den republikánského nominačního sjezdu (zdroj: ČT24)

Řečníci z druhého dne předvolebního sjezdu amerických republikánů se soustředili mimo jiné na oživení ekonomiky a zachování náboženských práv. Těchto úkolů se podle nich nejlépe zhostí stávající prezident Donald Trump, kterého v úterý jmenovali svým kandidátem pro listopadovou volbu hlavy USA. Ministr zahraničních věcí Mike Pompeo se ve své řeči zaměřil na bezpečnost, první dáma Melanie Trumpová Američanům vzkázala, že v boji s pandemií nemoci covid-19 nejsou sami.

Trumpova choť Melania ve své řeči amerického prezidenta hájila a na rozdíl od řečníků prvního dne se nevyhnula tragickému dopadu pandemie na Spojené státy. „Vím, že mnoho lidí pociťuje úzkost a někteří se cítí bezmocně. Chtěla bych, abyste věděli, že nejste sami,“ vzkázala Američanům v projevu z Růžové zahrady Bílého domu.

„Administrativa mého muže nepřestane bojovat, dokud nebude všem přístupná účinná léčba nebo vakcína. Donald (Trump) nepoleví, dokud neučiní vše, co dokáže, aby se postaral o každého, koho tato hrozivá pandemie zasáhla,“ dodala.

Trumpová mimo jiné kritizovala média za to, že podle ní věnují příliš mnoho pozornosti „drbům“, a řekla také, že nehodlá svůj projev využít ke kritice manželových politických odpůrců. Zmínila se ale o útocích, které zazněly na sjezdu demokratů minulý týden a jež podle ní „slouží pouze k dalšímu rozdělení země“, přičemž opomenula tvrdé výpady z pondělních projevů republikánských řečníků.

Dcera Tiffany: Zachovat Ameriku Amerikou

Na útočnost prvního dne navázal v úterý hlavně Trumpův syn Eric, když prohlásil, že demokraté mají v úmyslu „znevážit vlajku USA a zákon“. Jako třetí z prezidentových příbuzných hovořila jeho dcera Tiffany, která prohlásila, že její otec „ekonomiku obnovil už jednou a udělá to znovu“.

Nadcházející volby charakterizovala jako „boj svobody proti útlaku, příležitostí proti stagnaci a jako šanci zachovat Ameriku Amerikou“. „Vyzývám vás, abyste se rozhodovali podle výsledků, ne podle slov,“ řekla a zároveň kritizovala média za „zkreslování informací, jež lidi duševně zotročuje a předkládá jim domnělé pravdy“ .

Pompeo: Trump naplnil Eisenhowerovy zásady

V úterý také promluvil ministr zahraničí Mike Pompeo, který se ve vystoupení natočeném na vládní cestě v Jeruzalémě zaměřil na bezpečnost a podle svých slov úspěšnou zahraniční politiku Bílého domu. Vyzdvihl nedávné navázání diplomatických vztahů Izraele a Spojených arabských emirátů, tvrdý postup Trumpa proti Číně anebo fakt, že nynější prezident dostal Severní Koreu k vyjednávacímu stolu.

Pompeo tak porušil protokol svého úřadu a na stranickém sjezdu promluvil jako první šéf diplomacie poprvé po 75 letech. Jeho úřad přitom zaslal americkým velvyslanectvím a konzulátům pokyn, aby nevstupovaly do politického boje před volbami.

Trump podle ministra naplnil zásadu někdejšího prezidenta Dwighta D. Eisenhowera, že „prvořadou nezbytností je zajištění míru“. Trump podle Pompea také uspěl v politice vůči Číně, když se mu podařilo „zatáhnout oponu za predátorskou agresí čínské komunistické strany a připsat Číně odpovědnost za utajování faktů o koronaviru“.

Trump také z pohledu Pompea obratně zvládl Severní Koreu a díky tomu severokorejský vůdce Kim Čong-un zastavil testy raket dlouhého doletu. NYT ale připomíná, že podle expertů Trump svou politikou poskytl Kimovi čas na rozšíření jaderného arzenálu.

Výhrady demokratů

Proslovy nicméně vyvolaly kritiku demokratů. Ptají se, zda je (v případě Trumpové) vhodné použití prezidentské rezidence pro politické účely a jestli má šéf diplomacie během vládní cesty vystoupit s politickým projevem. Sám Trump má z trávníku Bílého domu promluvit ve čtvrtek. 

Agentury se pak pozastavují i nad dosavadním hospodářským vyzněním republikánského setkání. Podle zaznívajících projevů se oživení ekonomiky nejlépe zhostí Trump, kterého v pondělí republikáni jmenovali svým kandidátem pro listopadovou volbu hlavy státu.

Reuters nicméně uvádí, že strana ve své interpretaci hospodářství veskrze pomíjela ztrátu milionů pracovních míst vlivem pandemie, která o život připravila přes 177 tisíc Američanů. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech přesahuje deset procent, důvěra spotřebitelů je na šestiletém minimu. 

90’ ČT24 - Souboj Trump a Biden se blíží (zdroj: ČT24)