Mrtvé moře rychle mizí. Bez regionální spolupráce hrozí boj o vodní zdroje

Mrtvé moře přichází každý rok o jeden metr hloubky. Ochránci přírody varují, že pokud Izraelci, Palestinci a Jordánci nespojí své síly, může boj o sladkou vodu – získávanou odsolováním i z řeky Jordán, jež moře napájí – ještě vystupňovat regionální konflikt. Podle vědců je nutné hledat nové způsoby, jak v oblasti zdroje vody zajistit.

Mrtvé moře leží 420 metrů pod hladinou světového oceánu a je nejníže položeným odkrytým místem na zemském povrchu. Voda je tu extrémně slaná, hodně teplá a léčivá. Každoročně ale přijde toto bezodtoké slané jezero o metr hloubky.

Na vině je sucho, těžba cenných minerálů z jezera i boj o pitnou vodu v oblasti, a odborníci proto bijí na poplach. „Nemůžeme zneužívat veškerou dostupnou vodu tak, jak chceme. O přírodu se musíme také starat, jinak se propadneme s ní,“ varuje výzkumník Ofir Katz z Dead Sea-Arava Science Center.

Léčivé účinky vody, soli a bahna znali už ve starověku; údajně je využívala třeba Kleopatra. Z Mrtvého moře byly i produkty používané k mumifikaci. Dnes továrny v okolí při těžbě cenných minerálů odpařují jeho vodu. Zátěží je i rostoucí populace v regionu. „Pokud budeme dál čerpat sladkou vodu z přírody, třeba z nedalekého Galilejského jezera nebo z řeky Eufrat, zničíme místní životní prostředí,“ konstatoval Katz.

Mrtvé moře rychle vysychá, varují vědci (zdroj: ČT24)

Přelomová dohoda mezi Izraelem a Jordánskem čeká roky na realizaci

Vědci varují, že bez vzájemné spolupráce států, mezi nimiž Mrtvé moře leží, bude jeho obnova obtížná. Čas přitom běží – už v roce 2050 by se unikátní vodní plocha mohla změnit jen v malé jezírko.

„Vyrábějme více vody ve Středozemí, více obnovitelné energie v pouštích a vytvořme zdravé propojení mezi námi Izraelci, Palestinci a Jordánci. Jinak je možné, že napětí v oblasti poroste i kvůli stále ubývajícím vodním zdrojům,“ upozornil ředitel sdružení ochránců přírody EcoPeace Gidon Bromberg.

Izrael a Jordánsko podepsaly v roce 2015 dohodu, že vynaloží celkem 900 milionů dolarů na vybudování kanálu z Rudého do Mrtvého moře tak, aby byl schopen nejen zásobovat vodou Jordánce a Izraelce, ale rovněž odčerpávat asi 300 milionů kubických metrů ročně do Mrtvého moře. Zatím se ale tento obří projekt nerealizuje.

Mrtvé moře už mělo v minulosti namále

Mrtvé moře je oblíbenou atrakcí turistů. V Izraeli je to třetí nejnavštěvovanější místo – v roce 2017 se k němu podívalo na 1,7 milionu návštěvníků. Současně jde o jednu z nejslanějších vodních ploch na světě (34 procent).

Experti před pár lety zjistili, že slané jezero již před desítkami tisíc let téměř nebo úplně vyschlo. Vědci z Izraele, USA, Německa, Japonska, Švýcarska a Norska odebrali vzorky ze dna v hloubce asi 235 metrů a objevili zde vrstvu kulatých kamínků, což podle nich znamená, že tam byla v minulosti pláž.

Došlo k tomu před 130 až 114 tisíci lety v takzvané době meziledové, kdy byly v oblasti teploty srovnatelné s těmi dnešními. Naopak maximální hladinu mělo Mrtvé moře před 25 tisíci lety, kdy vystoupala až na 260 metrů nad současnou úroveň.