Izrael a Jordánsko podepsali dohodu o záchraně Mrtvého moře

Tel Aviv – Jordánsko spolu s Izraelem zahajuje boj o záchranu Mrtvého moře. Unikátní a citlivý ekosystém by v následujících dekádách mohl kompletně vyschnout. Zabránit tomu má projekt obřího přečerpávacího systému, který přesune vodu z Rudého moře právě do Mrtvého. V příštích třech letech by měla začít první fáze výstavby.

Podobný projekt se domlouvá už od 70. let minulého století. „V tuto chvíli projekt počítá s tím, že by se na jordánské straně v Akkadském zálivu vybudovala obří pumpovací stanice, která vytáhne vodu nějakých 200 metrů nahoru. Ta by posléze putovala už samospádem do Mrtvého moře,“ popsal zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Kromě toho by na jordánské straně měla vzniknout i čerpací a odsolovací stanice. Právě Jordánsko se dlouhodobě potýká s nedostatkem pitné vody. Mrtvé moře leží 420 metrů pod hladinou světového oceánu a je nejníže položeným odkrytým místem na zemském povrchu. Bezodtoké slané jezero patří k největším turistickým atrakcím Izraele a Jordánska. Hladina Mrtvého moře ale klesá každý rok o jeden metr. Do roku 2050 by na nejníže položeném místě na zemi už žádná voda být nemusela.

Szántó: Projekt má v první fázi stát stovky milionů dolarů (zdroj: ČT24)

Před záměrem ale varují ekologové. Podle nich by se mohl narušit křehký ekosystém Mrtvého moře – především kvůli odlišnému chemickému složení vody z Rudého moře. Hrozí prý také přesun nebezpečných řas a sinic, které škodí pobřeží Akkadského zálivu.

Druhou součástí té kritiky je to, že celá ta oblast, kudy má být vedeno to potrubí, patří k seismicky nejaktivnějším a těch otřesů, byť relativně slabých, je tady velké množství. Ekologové varují předtím, že by mohlo dojít k narušení potrubí a voda z rudého moře by mohla kontaminovat vzácné laguny a vodní ekosystémy na dalších místech.

Izraelci a Jordánci Mrtvé moře zatím jen využívali. Odvádějí vodu z Jordánu, těží drahocenné minerály, staví další hotely a lákají další turisty.