Mohutný útok v Sýrii: Podle arabsko-kurdských sil jde o konečnou fázi bojů proti IS

Arabsko-kurdská koalice Syrské demokratické síly (SDF) podporovaná Spojenými státy zahájila ofenzívu proti zbytkům území na východě Sýrie ovládaným teroristickou organizací Islámský stát (IS). Potvrdilo to americké ministerstvo zahraničí. Útok na desítky lokalit je podle koalice konečnou fází, která má směřovat k definitivní likvidaci islamistů.

SDF operuje hlavně ve východní Sýrii, v dosavadním boji proti IS hrála klíčovou roli. Koalici podporuje americké letectvo a speciální jednotky. Radikály z IS se jí podařilo vytlačit z provincie Dajr az-Zaur východně od Eufratu v průběhu loňského roku.

IS ovládal většinu provincie Dajr az-Zaur: zatímco SDF vybojovala území na východ od řeky Eufrat, západní břeh dobyly syrské vládní jednotky. Před pár dny ale síly věrné prezidentu Bašáru Asadovi krátce dobyly i několik vesnic ovládaných arabsko-kurdskou koalicí, což v minulosti vyvolalo tvrdou reakci.

Například letos 7. února syrské provládní síly zaútočily na štáb SDF, u kterého se nacházeli vojáci z mezinárodní koalice vedené USA v roli poradců. Koalice reagovala o den později a podnikla letecký úder proti provládním silám, při kterém zemřely desítky lidí.

Spojenci Západu, úhlavní nepřátelé Turecka

Nejpočetnější skupinou v SDF jsou syrské kurdské milice YPG. Turecko proti ní zahájilo 20. ledna vojenskou operaci v severosyrské oblasti Afrín. Ankara považuje YPG za teroristickou skupinu napojenou na zakázanou tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK). Turecku se již podařilo dobýt kurdskou baštu Afrín, z níž uprchly před boji desetitisíce civilistů.

Turecko, které je součástí NATO, se kvůli tomu stalo terčem kritiky řady evropských zemí, zejména Francie. Syrští Kurdové totiž dlouhodobě představují pro mezinárodní koalici významného spojence v boji proti radikálům – v minulosti se jim podařilo z područí IS vybojovat třeba klíčové město Kobani. Koalice SDF také osvobodila město Rakká, jež donedávna sloužilo jako centrum islamistů.

Většinu Sýrie ovládá v současné době Asadův režim, který podporuje Rusko a Írán. Šéf Bílého domu Donald Trump opakovaně mluví o potřebě stáhnout Američany ze země, čemuž se snaží zabránit hlavně francouzský prezident Emmanuel Macron. Trump se po jeho návštěvě v USA vyjádřil v tom smyslu, že na svém rozhodnutí trvá, nejprve chce ale v Sýrii zanechat významný odkaz.

Rozložení sil v Sýrii (duben 2018)
Zdroj: ČT24