Ministr chce dát královně k jubileu luxusní jachtu

Londýn – Britský ministr vymyslel velmi neobvyklý dárek pro britskou královnu Alžbětu II. k jejímu 60. výročí nástupu na trůn. A není to žádný troškař, chce jí rovnou věnovat luxusní jachtu. Vláda přitom spíš přemýšlí o tom, kde jakou libru ušetřit. Nápad tak zřejmě nepadne na úrodnou půdu. „Diamantové jubileum“ Alžběty II. se bude v Británii slavit na počátku letošního června.

Ministr školství Michael Gove chce vyjádřit obdiv ke královně nemalým dárkem. Prý má Alžběta II. obrovské zásluhy o Británii a země by se jí proto měla odvděčit něčím trvalým a hodnotným. Vhodným dárkem by prý byla luxusní jachta. „Bez ohledu na toto období spoření, a možná kvůli němu, by měly oslavy předčit ty předchozí, aby pozvedly morálku v zemi,“ myslí si ministr. 

Jenže jeho političtí spřízněnci i opozice mají jiný názor. Na takové drahé dárky prý nejsou peníze. Liberální vicepremiér Nick Clegg sice uznal, že jubileum je skvělou příležitostí projevit náklonnost panovnici, jedním dechem ale dodal, že takový královský dar není v době nouze prioritou. 

Místopředseda opozičních labouristů Tom Watson ujistil, že jeho strana se zapojí do oslav, ale jachtu jako dar rezolutně odmítl. „Gove ukázal, že je odtržen od dění… Není doba na vydání 60 milionů liber (1,86 miliardy korun) na jachtu,“ řekl. 

Britská královna Alžběta II. má přitom pro lodě slabost. Při nástupu na trůn v roce 1952 dostala obří loď Britannia, se kterou absolvovala 968 oficiálních cest. V roce 1997 šla loď „do důchodu“. Když se s lodí na veřejném ceremoniálu loučila, uronila panovnice i slzu. Takový projev emocí je přitom u britské královny zcela výjimečný.

Loď Britannia - rok 1960
Zdroj: Getty Images/Hulton Archive