Mezinárodní centrum bude vyšetřovat ruské vedení kvůli agresi proti Ukrajině

Balaš: Mezinárodní centrum může pomoci vyšetřit zločiny, jichž se Rusové dopouštějí (zdroj: ČT24)

Představitelé orgánů činných v trestním řízení z Ukrajiny, Evropské unie a Spojených států v pondělí otevřeli mezinárodní centrum, které má pracovat na případu zločinu agrese, kterého se podle nich dopustilo vedení ruského státu invazí na Ukrajinu v roce 2022. Kvůli mezeře v mezinárodním právu však v současné době neexistuje soud, který by mohl stíhat takový zločin.

V pondělí otevřené Mezinárodní centrum pro stíhání zločinu agrese (ICPA) se nachází v Haagu. Bude tam pracovat vedle Mezinárodního trestního soudu (ICC), který má pravomoc stíhat válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a genocidu na Ukrajině, ale kvůli právním omezením nemá pravomoci nad zločinem agrese – plánováním, přípravou a provedením vojenského nevyprovokovaného útoku na cizí zemi.

Cílem ICPA je tuto právní mezeru překlenout. Nové centrum bude shromažďovat důkazy proti ruským vojenským a politickým představitelům odpovědným za válku, uvedl nejvyšší ukrajinský státní zástupce Andrij Kostin.

Události: Vyšetřování zločinů agrese na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Středisko podporované Evropskou unií, Spojenými státy a Společným vyšetřovacím týmem pro Ukrajinu bude fakticky předchůdcem zvláštního tribunálu pro agresi a bude vytvářet spis, který by se mohl dostat k soudu.

„Myslím, že je to důležitý okamžik. Je to předehra k vytvoření mezinárodního tribunálu pro souzení agrese. Eurojust je organizace, která přispívá k bezpečnosti Evropy a má velké zkušenosti se spoluprací v justiční oblasti, centrum by mělo působit na její půdě s přístupem ke všem odborníkům a překladům, takže si myslím, že shromážděné důkazy národními úřady by se propojily k rychlému postupu ve věci a připravenosti,“ hodnotila bývalá soudkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu Ivana Janů vznik mezinárodního centra v pořadu Události, komentáře.

Eurojust podle Janů přispěje k tomu, aby se všechny důkazy propojily a přiřadily k jednotlivým osobám v Rusku, které přicházejí v úvahu jako odpovědné za agresi.

Bývalá soudkyně Janů: Eurojust dokáže propojit důkazy o ruských zločinech (zdroj: ČT24)

„Společný vyšetřovací tým má připravit podklady národním soudům a možná mezinárodnímu soudu. Komplikuje to fakt, že Rusko není smluvní stranou, to ale neznamená, že nemohou být souzeni za to, co se děje na Ukrajině,“ uvedl v rozhovoru pro Horizont ČT24 odborník na mezinárodní právo Vladimír Balaš.

Bombardování se podle Balaše kryje s válečnými zločiny, protože Rusové bombardují i civilní cíle. „Je možné, že Rusové potrestají (ruského vládce) Putina dříve než mezinárodní spravedlnost, ale je dobré zdokumentovat, čeho se dopouštějí. Mezinárodní centrum výrazně může pomoci vyšetřovat zločiny, kterých se ruské vedení dopouští,“ míní Balaš.

Řada evropských zemí či Spojené státy podporují vznik takového tribunálu, který by podle nich zajistil účinné potrestání zločinu agrese. Za ten by podle západních politiků mělo nést odpovědnost nejvyšší ruské vedení v čele s Vladimirem Putinem.

Centrum pro vyšetřování zločinu agrese proti Ukrajině
Zdroj: Eurojust

Válečné zločiny

„Kdyby nebyl spáchán zločin agrese, nebyly by další desítky tisíc případů válečných zločinů,“ řekl Kostin. Založení ICPA je podle něj „důkazem toho, že zřízení zvláštního tribunálu je nyní nevyhnutelné“.

Ukrajinské úřady prověřují více než 93 tisíc oznámení o válečných zločinech a u vnitrostátních soudů vznesly obvinění proti 207 podezřelým. Vysoce postavení pachatelé by mohli být souzeni u ICC v Haagu, který již požádal o zatčení Putina.

Zločiny podle mezinárodního práva
Zdroj: Ústav mezinárodních vztahů Praha