Matovič je politický klaun, ale krize pomůže dokončit decentralizaci Slovenska, soudí Vašáryová

90’ ČT24 – Politická krize na Slovensku eskaluje (zdroj: ČT24)

Igor Matovič je politický klaun a jeho soupeření s koaličním partnerem Richardem Sulíkem vedlo k současné vládní krizi na Slovensku, zmínila v pořadu Devadesátka ČT24 politička a někdejší diplomatka Magda Vašáryová. „Vypadá to, že stát je v rozkladu, ale stát není tak jednoduché úplně rozložit,“ poznamenal pak novinář Deníku N Martin M. Šimečka.

Současná situace, kdy se den po dni rozpadá slovenská vláda a další ministři z ní odcházejí, Vašáryovou nepřekvapuje. Chování šéfa OĽaNO a premiéra Matoviče i Richarda Sulíka ze strany Sloboda a Solidarita poznala dostatečně za šest let, co s nimi byla v parlamentu. „Od těchto dvou lidí jsem si nic neslibovala, ani jsem je nevolila.“

Matoviče označuje za politického klauna. Slovensko není jediná země, která si zvolila politického klauna do svého čela, řekla s odkazem na Borise Johnsona či Donalda Trumpa. „Jen nevím, co si od toho (slovenští) voliči slibovali, že dali takovou velkou politickou moc právě Matovičovi.“

Za problém považuje, že voliči opustili klasické politické strany a neustále hledají takovéto typy svých reprezentantů. Věří, že současná krize – po roce vládnutí čtyřkoalice – přispěje k tomu, že lidé budou příště vybírat jinak. Například ne podle toho, kdo se jim zalíbí dva týdny před volbami.

Také politolog Petr Just považuje soupeření Matoviče a Sulíka za stěžejní důvod pnutí ve slovenské vládě. Za hlavní slabost premiéra považuje jeho impulsivnost. S tím je spojena i určitá teatrálnost, která se spíše hodí pro opozičního představitele. Slabinou je rovněž jeho malá předvídatelnost, dodal politolog.

Šimečka: Nižší struktury státu stále fungují

Novinář Šimečka podotkl, že to sice nyní na Slovensku vypadá, že stát je v rozkladu, ale „stát není tak jednoduché úplně rozložit“. Zdůraznil, že nižší struktury státu jako obce nebo kraje stále fungují, byť na vrcholu vládne naprostý chaos. 

Právě samospráva je podle Šimečky vítězem důvěry ve stát a funguje nesrovnatelně lépe než centrální moc. Současnou situaci předvídal už po loňských volbách, když nevěřil, že Matovič ve funkci dozraje. „Je to rozený populista se vším všudy,“ řekl Šimečka s tím, že současný slovenský premiér potřebuje mít nepřítele a konflikt. A k tomu si nevyhlédl opozici, ale Sulíka, na čemž má předseda SaS také svůj podíl.

Sulíkova SaS pozastavila svou účast ve vládní koalici

Sloboda a Solidarita naposledy přispěla ke gradaci slovenské krize, když ve čtvrtek pozastavila svou účast v koalici, dokud premiér Igor Matovič (OĽaNO) nepodá demisi. Zbylé tři vládní partaje si bez SaS udrží ve sněmovně jen těsnou většinu.

Sulíkova strana už dříve podmínila své setrvání v kabinetu tím, že Matovič rezignuje do této středy. Premiér už o víkendu vyjádřil ochotu rezignovat, krok ale podmínil splněním několika požadavků.

Matovičovo hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti krátce před Sulíkovým prohlášením uvedlo, že předseda SaS se rozhodl sesadit vládu a že zodpovědnost zůstává na zbylých koaličních stranách. Nynější kabinet nastoupil do úřadu loni v březnu, kdy po dlouholetém vládnutí skončili v opozici sociální demokraté (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica.

Zástupci koalice spolu probírali rekonstrukci vlády už v uplynulých dnech, jednání ale uvázla na personálních otázkách. SaS nesouhlasí s tím, aby členem nové vlády nebyl donedávna ministr hospodářství Sulík a aby se Matovič stal vicepremiérem pro boj s korupcí, tato funkce totiž není dosud zřízena.

Kde vidí Vašáryová naději

Vašáryová uvedla, i s odkazem na slova Šimečky, že vidí jednu důležitou tendenci. Tedy, že Slovensko se bude dál decentralizovat a lidé nebudou čekat, že vše bude řešit vláda. „Dřívější decentralizační procesy zůstaly na půli cesty, nyní by se mohly dokončit,“ dodala.

Zmínila i svůj pocit, zda Matovič chce v případné nové vládě opravdu protikorupční agendu. Překvapilo ji totiž, že požadoval odchod ministryně spravedlností Márie Kolíkové (Za ľudí). Tu přitom považuje za to nejlepší v politice posledních let.

Na současné prezidentce Zuzaně Čaputové pak uznává její chladnokrevnost i to, že je právnička a pohybuje se, na rozdíl právě od Matoviče či Sulíka, ve striktně ústavním rámci.

Celkově však Vašáryová současnou situaci nevidí jako nějakou strašnou krizi. Je to podle ní demokracie, kdy voliči zkoušejí posílat do exekutivy různé lidi. „Musíme budovat silné demokratické instituce, které budou pevně stát na pozici právního státu, ať už tam bude (Boris) Kollár (předseda koaliční strany Sme rodina), nebo Matovič.“ Dodala, že Slovensko má několik kotev, o které se může opřít. Jednak to, že jeho obyvatelstvo je jasně proevropské, a pak to, že má euro coby finanční kotvu.