Libanonci v Bejrútu útočili na banky, policie zasáhla slzným plynem. Vláda expertů v nedohlednu

Protesty hýbou Libanonem, v Bejrútu lidé ničili banky (zdroj: ČT24)

Protesty v Libanonu neutichají. Demonstranti už druhý den vyšli do ulic hlavně v metropoli Bejrútu, kde útočili kameny na budovy bank ve čtvrti Hamra a střetli se s policií. Skoro stovka lidí utrpěla zranění, na šedesát protestujících policie zadržela. Účastníci požadují, aby politické strany jmenovaly kvůli ekonomické krizi vládu odborníků.

Demonstranti v noci na čtvrtek zablokovali tři hlavní ulice v centru Bejrútu, házeli kameny na budovy bank. Podařilo se jim odstranit část kovových zábran a rozbili okna v přilehlých pobočkách dalších komerčních bank.

Na místo pak přijely policejní i armádní posily, střet trval celé tři hodiny. Jednotky zasáhly slzným plynem. Útočily přitom i na novináře a jejich kamery.Další protesty zasáhly města Tripolis, Sajdá či Akkár. Demonstranti v nich zablokovali ulice a začali pálit pneumatiky s požadavkem, aby politické strany, které jsou teď u moci, okamžitě jmenovaly vládu expertů.

Horizont: LIbanonci opět vyšli do ulic (zdroj: ČT24)

Chudnoucí zadlužená země

Libanon se potýká se státním dluhem ve výši 150 procent HDP. Měna ztratila v poslední době skoro polovinu hodnoty. Polovině obyvatel hrozí podle Světové banky chudoba. Banky uvalily výrazné omezení na výběr finanční hotovosti, čímž vyvolaly paniku. „To, co si dnes vyděláme, nestačí ani na nákup potravin,“ uvedla jedna matka tří dětí.

„Libanon se při vší úctě stal ze státu v kolapsu darebnou zemí, a to si nikdo z Libanonců nepřejeme, chtěli bychom svůj stát vidět spíš mezi premianty. Demonstrace jako revoluce bez boje, to je dobré, na druhou stranu osobně nepodporuji myšlenku ničení bank nebo čehokoliv jiného,“ zdůraznil jeden z místních obyvatel Abú Ahmad.

Ve faktickém stavu bezvládí se Libanon nachází od konce října, kdy rezignoval dlouholetý premiér Saad Harírí. Vytvoření nové vlády měl zajistit Hasan Dijáb, který do funkce premiéra nastoupil ve druhé polovině prosince. Sestavení nové vlády ale podle prezidenta brzdí řada překážek.

„Byl to další den zmatků kolem formování vlády, za stále agresivnějších protestů a volně padající ekonomiky. Politici, nedávejte to za vinu lidem, viňte sebe za tak nebezpečný chaos,“ vzkázal zvláštní koordinátor OSN pro Libanon Jan Kubiš.