Kritiku nemusíme vždy přijmout, řekl izraelský prezident americkým kongresmanům

Izraelský prezident Jicchak Herzog v projevu v americkém Kongresu označil íránský jaderný program za největší společnou hrozbu pro Spojené státy a Izrael. Ve čtyřicetiminutovém proslovu za potlesku kongresmanů vyzdvihl klíčové přátelství obou zemí a zdůraznil, že věří v izraelskou demokracii. USA v posledních měsících Izrael kritizují za výstavbu nových osad na okupovaném Západním břehu i kontroverzní reformu justice.

Herzog zdůraznil, že Írán podle něj nehodlá využít svůj jaderný výzkum k mírovým účelům a Izrael a Spojené státy by měly „s podporou svobodného světa rozhodně jednat, aby předešly íránskému narušení mezinárodní bezpečnosti“.

Herzog v úvodu svého projevu vzpomněl na dětství, které prožil v New Yorku, když jeho otec, bývalý izraelský prezident Chajim Herzog, pracoval jako velvyslanec Izraele při OSN. Shromážděným kongresmanům a senátorům také poděkoval za plnění dohod o vojenské spolupráci, které pomáhají jeho zemi budovat prostředky k vlastní obraně.

Izraelem už několik měsíců hýbou protesty proti justiční reformě prosazované vládou premiéra Benjamina Netanjahua, která zahrnuje i krajně pravicové a ultraortodoxní strany. Proti reformě, která by zvýšila kontrolu vlády nad soudním systémem a oslabila izraelský nejvyšší soud, na jaře vystoupil i americký prezident Joe Biden.

Jeho kabinet také stále otevřeněji kritizuje izraelskou politiku výstavby osad na okupovaném Západním břehu Jordánu. „Nejsem netečný vůči kritice od přátel, mezi nimiž jsou i respektovaní členové této komory. Ale člověk nemusí kritiku vždy přijmout,“ poznamenal s úsměvem Herzog.

„Největší přátelé“

Vyzval však k „pozdvižení izraelsko-amerických vztahů na novou úroveň“ a později řekl, že jeho „duše přetéká pýchou a radostí“, když může slavit 75 let izraelské samostatnosti s „největšími partnery a přáteli, Spojenými státy“. V souvislosti se stavem izraelské demokracie řekl, že v ní má víru a že Izrael na svých problémech pracuje, stejně tak jako USA.

Izraelský prezident se dotkl také tématu izraelsko-palestinského konfliktu. Řekl, že je jeho „hlubokou touhou“, aby Izrael a jeho „palestinští sousedé“ uzavřeli mír. Dodal, že palestinské útoky na izraelské občany to nyní znemožňují.

Na státní návštěvu do Bílého domu zatím od svého loňského volebního vítězství nevyrazil izraelský premiér Netanjahu. Biden s ním ovšem v pondělí poprvé po několika měsících telefonoval, přičemž Netanjahua do Washingtonu pozval. O konkrétním termínu návštěvy se jedná.